ALES Sınavı yükseköğretim kurumlarında öğretim üyesi, öğretim görevlisi, araştırma görevlisi, uzman, tercüman ve eğitim, öğretim planlayıcılarının açıktan veya öğretim üyesi dışındaki kişilerden yapılan atamalar için için ÖSYM tarafından düzenlenen sınavdır.
1-ALES Ne Zaman ve Nerede Yapılıyor?
Sınav yılda 3 kez ilkbahar (genellikle Mayıs), yaz ve sonbahar (genellikle Kasım) olmak üzere 81 ilde, Lefkoşa ve Bişkek’te yapılır.
2- ALES’e Kimler Başvurabilir?
Sınava lisans derecesi ile mezun olabilecek, lisans diplomasına sahip veya yurtdışında lisans eğitimi almış olanlar başvurabilir.
3- ALES’e Nasıl Başvurabilirim? Başvuru Döneminde Ne Yapmalıyım?
Son iki yıl içinde ALES’e başvuran adaylar, ÖSYM’den internet üzerinden şifre alabilir veya başvuru merkezinden başvurularını tamamlayabilirler.
Son iki yıldır ALES’e başvurmamış adaylar başvuru merkezi üzerinden başvuru yapacaklardır. Başvuru merkezine ÖSYM internet adresi http://www.osym.gov.tr adresinden ulaşılabilir.
4-ALES Sınav Sorularının İçeriği ve Dağılımı Nasıldır?
Sınavda adaylara sayısal ve sözel testler uygulanacaktır. Sayısal Test, adayların sayısal ve mantıksal akıl yürütme becerilerini ölçen 50 sorudan, Sözel Test ise sözlü akıl yürütme (akıl yürütme) becerilerini ölçen 50 sorudan oluşacaktır. Bu soruların amacı, belirli yükseköğretim derslerinde edinilen yetkinlik ve bilgileri ölçmek değil, farklı alanlardaki yükseköğretim kurumlarının mezunları tarafından cevaplanabilecek nitelikte olmalıdır.
5-ALES Sonuçları Ne Kadar Süreyle Geçerlidir?
Test puanları, test tarihinden itibaren beş yıl geçerlidir.
6- ALES’ten Kaç Puan Almalıyım?
Tüm yükseköğretim kurumları, lisansüstü programlara öğrenci seçme ve yerleştirme sürecinde bu sınavın sonuçlarını kullanır. Adayların başvurdukları lisansüstü program türünde en az 55 puan almaları gerekmektedir (70 puan doktora veya sanat dalına başvuracak ve lisans diploması alacaklar içindir).
Güzel Sanatlar Yüksekokulu ve Müzik Yüksekokulu yüksek lisans, sanat ve doktora öğrencilerinin ALES’e girmeleri zorunlu değildir ve ALES puanları değerlendirmeye alınmaz.
Sınavın her bölümü için cevaplama süresi 75 dakika olup, toplam sınav süresi 150 dakikadır (2,5 saat).
7- ALES Sonuçlarını Nereden Öğrenebilirim?
ÖSYM’nin sonuçlar sayfasından ALES seçeneğini seçerek istediğiniz yıllık sonuçlara ulaşabilirsiniz: (http://sonuc.osym.gov.tr/) Ayrıca web sitemizin sınav sonuçları bölümünü de ziyaret edebilirsiniz.
8-ALES İçin Son Puan mı Yoksa En Yüksek Puan mı?
ALES’e birden fazla katılmış olanlar, geçerlilik süresi içinde istedikleri sınav puanlarını kullanabilirler. En son girilen ALES puanını kullanmak zorunda değilsiniz. Geçerlilik süresi içinde en yüksek puanlı ALES sonucu kullanılabilir.