Alkolmetre kandaki alkol seviyesini ölçen cihazlara Alkolmetre denir. İnsan nefesindeki alkolü havadan algılayabilen cihazların ölçü birimi promil’dir. Bir Alkolmetre en iyi sonuçları almak için diyafram solunumu gereklidir.
Bir Alkolmetre kandaki alkol seviyelerini tespit ettiğinde, nefesten alkol seviyesi ve kandaki alkol seviyesinin ortalamasını alır. Bu sistemin geliştirilmesinin en önemli nedeni sarhoşken yapılan trafik kazalarının önüne geçmek ve suçluların tespitini kolaylaştırmaktır. Bu nedenle Alkolmetre trafikteki en önemli cihazlardan biridir.
Otoyolda araç kullanan sürücülerin belirli bir promilden fazla içmelerine izin verilmez. Sonuç olarak, bu limitin üzerinde içki içen sürücüler, ancak Alkolmetre veya kan testi ile belirlenebilecek para cezası ile karşı karşıya kalacak. Alkolmetre ölçümleri saniyeler içinde yapılabilir ancak kan testi sonuçları uzun sürdüğü için trafikte Alkolmetre kullanmak daha kolaydır.
Alkol ölçer nasıl çalışır?
Bir Alkolmetre , hassas bir ölçüm cihazıdır. Yani elinize kolonya döküp alkollü mendil kullanmanız cihaz üzerindeki sayıları etkiliyor.
Alkolmetre bir ışık kaynağı, potasyum, dikromat çözeltisi, filtre, fotosel dedektörü ve göstergeden oluşur. Kimyasal bazda bir redoks reaksiyonu vardır. Cihaza üflediğinizde, verdiğiniz nefes asidik potasyum dikromat çözeltisi ile alkali bir çözücüye çekilir ve havadaki alkol etanolik asetik aside dönüştürülür. Etanol, asetik asit tarafından oksitlenir ve turuncu-sarı dikromat iyonundaki krom, yeşil krom iyonuna dönüştürülür. Kandaki alkol içeriği de bu renk değişikliğinin derecesi ölçülerek belirlenebilir.
3 çeşit Alkolmetre vardır. Bunlar; solunum ölçerler, zehir ölçerler ve alkol sensörleridir.
Solunum ölçer, yukarıda bahsettiğimiz mantığı kullanan en yaygın kullanılan cihazdır. Hızlı ölçüm sonuçları sağlaması, özellikle trafik denetimleri için uygun olmasını sağlar.
Toksikometreler, kızılötesi optik analiz yaparak alkolü algılar.
Alkol sensörü, bir yakıt hücresi yardımıyla alkol içeriğini belirleyebilir.
Alkol sayaçları ilk olarak 1897’de bir trafik kazasından sonra kullanıldı.