Bulaşık Makinesi bulaşık yıkamayı sevmeyenlerin kurtarıcısı, zamandan ve emekten tasarruf sağlayan vazgeçilmez bir makinedir.
Bulaşık makinesinin çalışma prensibi kısaca şu şekilde anlatılmaktadır;
Dahili döner su püskürtücü, deterjan kutusundan deterjanı saatte 145 kilometre hızla bulaşıkların üzerine püskürtür. Bu, musluktan akan sudan yaklaşık 50 kat daha hızlıdır.
Bulaşık yıkamanın sağlanmasındaki ana maddeler deterjanın içindeki kir ve leke çıkarıcı enzimlerdir. Bu enzimlerin çalışması için ihtiyaç duyulan ısı, musluktan aldığı suyu ısıtan bir makine tarafından sağlanır. Bu işlemden sonra bulaşıkları temiz su ile püskürterek durulayın.
Su, büyük tüpten plakaya yavaşça püskürtülür, ardından küçük tüpe girerken hızlanır. Saatte 145 kilometre hızla hareket eder.
Bu aşamadan sonra su genellikle boşaltılır ve yerine temiz su konulur.
Temel bileşenleri hesaplayarak bulaşık makinesinin nasıl çalıştığını daha detaylı inceleyelim.
Havuzlar, pompalar, borular ve püskürtme kolları.
Bulaşık makinesini çalıştırdığımızda, bulaşık makinesine su girer ve lavaboyu doldurur. Pompalar, akan suyu büyük borulardan iletir. Su, fıskiyelerin suyu 145 km/sa hızla üflediği püskürtme kollarına akar. Bu işlemi sadece püskürtücüler, borular ve pompalar sağlar.
Bulaşık makinesinin kalbi pompadır. Pompa, lavabodan sıcak su alarak enerji sağlar. Bu, püskürtme kolundan basınç şeklinde su püskürten enerjidir. Ancak bu basıncı korumak için su püskürtme kollarına ulaşana kadar suyun yavaş akması gerekir. Bulaşık makineleri suyun akış hızını kontrol edebilir. Suyun büyük tüpten akmasına izin verin, yavaşça çok fazla su alabilir. Bulaşık makineleri önce yavaş akan suya ihtiyaç duyar. Ne kadar yavaş akarsa, yol boyunca o kadar az enerji tüketilir. Bulaşık makineleri daha az enerji tüketecek şekilde tasarlanmıştır.
Su fiziksel olarak sıkıştırılamadığı için tek bir seçeneği vardır. Oda hızı yap. Bunu yapmak için, basınçtan gerekli hızı kazanması gerekir. Su borudan akar ve boru duvarlarına basınç uygular. Su delikten dışarı aktığında, bu basınç bir yere gitmek zorundadır çünkü enerji asla kaybolmaz. Sadece transfer ediyor. Bu fizik kanunudur. Basınç enerjisi hız enerjisine dönüştürülür.
Başka bir fizik kanunu nedeniyle, püskürtücüler (su püskürten pervaneler, fıskiyeler) döner. Dikkat ederseniz, püskürtücü üzerindeki delikler ters yöndedir. Her iki uçtaki delikler zıt yönlerde olduğu için püskürtücü döner.
Bulaşık makineleri, basıncı hıza çevirerek bulaşıkları yıkar. Bulaşıkları işlemek için akışkan dinamiklerini kullanır.
Bulaşık makineleri böyle çalışır. Şimdi bulaşık makinesinin çalışma saatlerine bakalım.
Bulaşık makinesinin çalışma saatleri; ön yıkama, ana yıkama ve son durulama/kurutma döngüsünü içerir. Ön yıkama işlemi sırasında makineye su pompalanır ve püskürtme kolu vasıtasıyla mekanik olarak bulaşıkların üzerine püskürtülür. Bu, katıların ve büyük miktardaki kirli bulaşıkların mümkün olduğunca temizlendiği aşamadır.
Ana yıkama aşaması daha sonra başlar. Adından da anlaşılacağı gibi, bu aşama aslında bulaşıkların yıkandığı kısımdır. Bu aşamada bir temizleyici kullanın. Deterjan gözünü açın ve deterjanın suyla karışmasını sağlayın. Su sıcaklığı seçilen programa göre ısıtılır. Bu aşamadan sonra kirli.
Bulaşık Makinesinde Enerji Tasarrufu Sağlayan Yöntemler
*Uygun parlatıcı ve kireç ayarı yapılmalıdır.
* Yemeğin durumuna göre en uygun program seçilmelidir. Örneğin, beklemesi gerekmeyen hafif kirli bulaşıklar için kısa, düşük su sıcaklığına sahip bir program seçilmelidir.
* Yemek artıklarını makineye koymadan önce yıkayınız.
* Bulaşıkları doğru yerleştirin.
Bu aşamadan sonra son durulama/kurutma aşaması başlar. Bu aşamada durulama suyuna kullanılmışsa parlatıcı ilave edilir. Su, yüksek bir sıcaklığa ulaşana kadar ısıtılır. Daha sonra su boşaltılır ve mutfak eşyaları kalan yüksek ısılı hava ile kurutulur.