Çamaşır Suyu banyo duşlarını ve tuvaletleri dezenfekte etmek için kullanıyoruz. Evimizdeki fayansları silerken dezenfekte etmek, hatta suya eklemek için kullanmaktan çekinmiyoruz. Bu kimyasal “aşındırıcı bir maddedir”. Çamaşır Suyu beyaz çamaşırlarımızı daha beyaz yapmak için kullanırız. Mutfak hijyenini sağlamak için tezgah ve lavabo temizliğinde kullanıyoruz. Çay sarısı bardaklarımızın eskisi gibi parlaması için ne kullanırız. İşimize yarar, evimizi ve camlarımızı dezenfekte eder, cilalar derken, çamaşır suyunun zararını görmüyoruz ya da görmezden geliyoruz. Birçoğumuz çamaşır suyunun tehlikelerini biliyor veya duyuyor olsak da, hijyen takıntılarına onsuz alışmaya devam edemezler!
Bu sıvının kimyasal adı sodyum hipoklorit olup temizlik ve hijyen amacıyla yıllardır evlerimizde en çok kullanılan kimyasallardan biridir.
Çoğu kadın gibi ben de kimyasal ağartıcının evdeki mikropları temizleyeceğini düşünen ve o hijyenik koku olmadan etrafımdaki mikroplardan kurtulamayacağımı düşünen biriydim.
Ev temizleme işlemimde kullandığım tüm deterjan ürünlerinin en önemlisi olan çamaşır suyunun tehlikelerini öğrendiğimde ilham aldım. Aydınlandıkça doğal ürünlerle yapılmış doğal temizlik ürünlerine yönelmeye başladım.
Neden mi ?
Çünkü temizlik yaparken, çamaşır suyu soluduğumda aslında kendime ve sevdiğim insanlara, yani hepimizin bağırsaklarına zarar verdiğimi öğrendim! Annelerimizin vazgeçilmezi olan, evlerimizde görmeye alıştığımız ve hemen hemen her evde bulunan çamaşır suyunun ve teneffüs edilen çamaşır suyunun tehlikelerini öğrendim.
Temizlikçi adı altında evlerimize getirdiğimiz bu kimyasal yüklü ürünlerin sağlığımız için ne kadar tehlikeli olduğunu biliyoruz.
Bu bilinçle ne kadar önlem almalıyız bilmiyorum ama bir yerden başlamamız lazım!
Vücudumuza zarar veren bu toksik kimyasallar, dokularımızın, organlarımızın, hücrelerimizin ve hücre içi organlarımızın başlıca düşmanları ve yok edicileridir.
Bilim adamları tarafından otuz yıllık araştırmalar, düzenli olarak çamaşır suyu ve benzeri dezenfektanları haftalık olarak kullanan kişilerin büyük risk altında olduğunu göstermiştir.
Çamaşır Suyu Solumanın Tehlikeleri
Harvard Üniversitesi ve Fransız Ulusal Sağlık ve Tıbbi Araştırma Enstitüsü, 55.000’den fazla hemşire üzerinde bir araştırma yaptı. Bu çalışmanın sonuçları, ağartıcının kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) riskini %32’ye kadar artırdığını gösterdi.
ABD, Avrupa ve Japonya gibi satın alma gücü bilinçli olarak yüksek birçok ülkede ağartıcı kullanımı azalmıştır. Ancak gelişmekte olan ülkelerde, hijyen sağladığı ve bakterileri öldürdüğü gerekçesiyle, özellikle TV reklamlarındaki görüntülerde, insanlar büyük miktarlarda çamaşır suyu satmaları için kandırılıyor.
Maalesef Türkiye dünyanın en çok çamaşır suyu satan ülkelerinden biri.
Çamaşır Suyunun Tehlikeleri Nelerdir?
Çamaşır suyu ağız, mide ve boğazda iltihaplanmaya neden olabilir. Mukus tabakasını yok eder ve gözleri tahriş ederek solunum problemlerine neden olur. Solunması halinde zararlı olduğu için çamaşır suyu iç mekanlarda kullanılmamalıdır. Ağartıcıyı solumanın ana tehlikesi solunum yolu tahrişidir. Ağartıcıyı solumanın tehlikelerinden biri, ağartıcı kokusunun burun dokusuna zarar vermesidir. Çamaşır suyu temas ettiğinde cildi yakabilir.
Çamaşır suyu, uygun şekilde saklanmadığı takdirde çocuklar için son derece tehlikeli olabilir. Çamaşır suyu içilmesi sonucu bazen zehirlenmeye ve hatta ölüme neden olabilir.
Ağartıcıyı amonyak bazlı temizleyicilerle karıştırmak veya idrarı temizlemek için ağartıcı kullanmak toksik klor gazı üretebilir. Bu durumda nitrojen triklorür adı verilen bir patlayıcı oluşturur.
Asidik (tuz alkol, kireç sökücü) temizleyicilerle birlikte kullanılması da toksik gazların (kloraminler) açığa çıkmasına neden olabilir. Çevremizi hava geçirmez hale getirerek ağartıcı solumanın tehlikelerini artırır.
Bu zararlı maddelerin aşırı solunması solunum yollarına ve akciğerlere zarar verebilir, hatta zehirlenmelere neden olarak ölümle sonuçlanabilir.
Ağartıcı kullanıldığında kloroform ve karbon tetraklorür maddeleri açığa çıkar. Tüm bu maddeler kanser riskini artırır ve akciğerlere ve solunum yollarına zarar verebilir.
Ağartıcıyı daha çok temizlik ve hijyen odaklı diğer kimyasallarla karıştırmak, ağartıcı solumanın zararını artırmaktan başka işe yaramaz!
Çamaşır suyunun tehlikelerini öğrendikten sonra evimizi temizliyor olmamız… En zararlı kimyasal olan sodyum hipoklorit ile kendimizi, ailemizi ve doğamızı zehirlediğimizi anlamamızı sağlıyor. Bunlardan biri çamaşır suyu!
Çamaşır suyu ve benzeri kimyasalları doğal hayatımıza sokmamak için hijyen ve temizlikten taviz vermeden bir şeyler yapmak oldukça mümkün.
Çamaşır suyunun tehlikelerini ve ağartıcı solumanın sağlığımız üzerindeki etkilerini öğrendikten sonra doğal ürünlerle aynı seviyede hijyen ve temizlik arıyorsanız…
Doğru yerdesiniz!
Doğal ürünlerden elde edilen doğal çamaşır suyu ile evinizi, mutfağınızı, banyonuzu, tuvaletinizi benim kadar güvenle temizleyebilirsiniz… Kısacası hijyene ihtiyacınız olan her yeri güvenle temizleyebilirsiniz.
Doğal ürünlerle yapabileceğiniz diğer doğal temizlik ürünlerini “Doğal Ürünler Kullanarak Ev Yapımı Temizlik Malzemeleri” başlıklı makalemde bulabilirsiniz.
Doğal Çamaşır Suyu
Evde çamaşır suyu yapmak için yaptığım araştırmalar sonucunda doğal bir çamaşır suyu yaptım, kullandım ve memnun kaldım.
Evde yaptığım doğal ağartıcı, satın aldığımız kimyasal ağartıcıdan farklı. Yıllardır alıştığımız sözde hijyenik kokuyu ve parlaklığı vermiyor, evet!
Ama kesin olan bir şey var ki, içine koyduğumuz doğal ürünler, çamaşır suyuna zarar vermeden mikropları yok ederek hedeflerimize ulaşmamıza yardımcı oluyor. Ayrıca evde çamaşır suyu yapmak kendimize ve çocuklarımızın sağlığına ve doğasına zararlı bir etkisi olmadığı için kesinlikle denemeye değer.
Sararmış Camlar Nasıl Temizlenir?
Çamaşır suyu ile yapılabilecek bir diğer temizlik ise sararmış camları temizlemek için ağartıcı kullanmadan sararmış camları temizlemektir!
Sararmış bir bardağı temizlemek sandığınızdan daha kolay… Üstelik sıfır kimyasal ile çay fincanınız istediğiniz parlaklığa kavuşacak ve çayınızı her zamankinden daha rahat yudumlamaya devam edebileceksiniz…
Ağartıcı hasarının ve ağartıcının solunmasının ciddi sonuçlara yol açabileceğini ve muhtemelen akciğer kanserine yol açabileceğini unutmayın.
