Dezenfektanlar, mikroorganizmaların hücre membran fonksiyonunu tahrip etme, hücre proteinlerini denatüre etme, enzim aktivitesini yok etme, nükleik asitleri etkileme gibi bakterisidal veya bakteriyostatik etkileri olan dezenfeksiyon için kullanılan maddelerdir.
Kimyasal dezenfektanlar, zararlı mikroorganizmaları kontrol etmek, önlemek veya yok etmek için kullanılan kimyasallardır. Kimyasal dezenfektanlar, mikroorganizmaların neden olduğu hastalıkları hastanelerden, sanitasyon tesislerinden, gıda üretim tesislerinden, sanitasyon ve benzeri hizmetlerden evlerimize götürmek için sıklıkla kullanılmaktadır. Kimyasal dezenfektanlar, yanlış kullanıldığında çalışanlar için tehlikeli olabilir. Bazı kimyasal dezenfektanlar yanıcı ve patlayıcıdır. Uyumsuz kimyasallarla şiddetli reaksiyona girerler ve zehirli gazlar üretirler.
Esasen, tüm kimyasal dezenfektanlar canlı organizmalar için zararlı veya toksiktir. Diğer toksik maddeler gibi, kimyasal dezenfektanlar da yutulduğunda insanlar için zararlı olabilir.
Ancak kimyasal dezenfektanlar doğru ve güvenlik önlemleri alınarak kullanıldığında etkili ve güvenli araçlar olabilir. Yanlış kullanılırlarsa, kullanıcı için tehlike ve yaralanmalara neden olabilirler. Dezenfeksiyon, hastalığa neden olabilecek mikroorganizmaları kontrol etmek veya yok etmek için kimyasal veya fiziksel yöntemler kullanma işlemidir.
Dezenfeksiyon Etkisi ile İlgili Dezenfeksiyon Üç Seviyeye Ayrılır
1) Yüksek düzeyde dezenfeksiyon, çok sayıda bakteri sporu dışında tüm mikroorganizmaları öldürür,
2) Ara dezenfeksiyon kontrolleri Mycobacterium tuberculosis, bitki bakterileri, çoğu virüs ve mantara karşı etkilidir, ancak bakteri sporlarını mutlaka yok etmez,
3) Düşük seviyeli dezenfeksiyon çoğu bakteriyi, bazı virüsleri ve mantarları yok edebilir, ancak Mycobacterium tuberculosis veya bakteri sporları gibi ilaca dirençli mikroorganizmaların yok edilmesine güvenemez.
Dezenfektanlar, bakteri, virüs veya mantar gibi zararlı mikroorganizmaları kontrol etmek veya yok etmek için kullanılan maddelerdir. Birçok dezenfektanın etkisi spesifik değildir ve çeşitli mikroorganizmalarla savaşabilir. Kimyasal dezenfektanlar kimyasal özelliklerine göre sınıflandırılabilir. Hücre duvarlarını parçalamak, proteinleri veya lipidleri denatüre etmek, oksidasyon, alkilasyon gibi mikroorganizmaları yok etmek için dezenfektan konsantrasyonu, temas süresi, sıcaklık, pH, organik maddelerin ve metal iyonlarının varlığı gibi çeşitli etki modlarında hareket ederler.
Kullanılacak dezenfektan seçimi duruma bağlıdır. Bazı dezenfektanlar, etkili dezenfeksiyon için mikropları yok etmedeki geniş spektrumlarıyla tanınır. Diğerleri daha az patojenik mikroorganizmayı yok eder, ancak kimyasal dezenfektanlar, insanlar için daha az veya daha az toksik oldukları ve daha düşük seviyede dezenfeksiyon gerektirdiği için tercih edilir. Bazı dezenfektanların yüzey aktif madde etkisi vardır ve “tek adımlı” bir işlemde temizlik ve dezenfeksiyon için kullanılır.
Kimyasal Dezenfektan Kategorisi
Dezenfektanlar, kimyasal bileşimlerine göre, her biri özellikleri, tehlikeleri, toksisitesi ve çeşitli mikroorganizmalara karşı etkinliği olan sınıflandırılabilir. Kurslar aşağıdaki gibidir:
1. Alkoller: Genellikle %70 izopropanol veya %60 ila %80 eter formundaki alkoller, yaygın olarak kullanılan dezenfektanlardır. Bakterilere ve zarflı virüslere karşı etkilidirler. Alkol bakteri sporlarına ve zarfsız virüslere karşı etkisizdir.
2. Aldehitler: Aldehitler geniş spektrumlu dezenfektanlardır. En yaygın olarak kullanılan reaktifler formaldehit ve glutaraldehittir. Aldehitler bakteri, mantar, virüs, mikobakteri ve bakteri sporlarına karşı çok etkilidir.
3. Klor bileşikleri: Klor bileşikleri geniş spektrumlu olarak kabul edilir ve bakterilere, zarflı ve zarfsız virüslere, mikobakterilere ve mantarlara karşı etkilidir. Yüksek konsantrasyonlarda klor bileşikleri sporlar için öldürücüdür. En yaygın olarak kullanılan reaktifler klor dioksit, sodyum hipoklorit (klorlu ağartıcı) ve kalsiyum hipoklorittir.
4. İyot bileşikleri: İyot bileşikleri geniş spektrumludur ve çeşitli bakteri, mikobakteri, mantar ve virüslere karşı etkili olduğuna inanılmaktadır. İyot tentürü, cilt kesikleri ve sıyrıklar için antiseptik olarak kullanılabilir. İyot türleri, kuaterner amonyum bileşikleri ve organik kalıntılar tarafından inaktive edilir. İyodofor, iyodin ve bir çözücü veya taşıyıcının bir kombinasyonudur. Ortaya çıkan kompleks, sürekli salınan bir iyot rezervuarı sağlar ve mikroorganizmaları öldürmek için sulu çözeltilerde küçük miktarlarda serbest iyot salmaktadır.
5. Fenoller: Dezenfektanlar fenol türevleridir (Karbolik asit). Karakteristik bir çam katranı kokusuna sahiptir, suda kolayca çözünür ve süt beyazı bir görünüme sahiptir. Fenoller (%5’lik bir konsantrasyonda) zarflı virüsler için bakterisitler, mikobakteriler (Mycobacterium tuberculosis’i öldürür), bakterisitler ve viral ajanlar olarak kabul edilir. Organik madde varlığında iyot veya klor içeren dezenfektanlardan daha iyi aktif kalırlar. Kresol, heksaklorofenol, alkil ve klor türevleri ve difenil, fenolün kendisinden daha reaktiftir. 6. Kuaterner amonyum bileşikleri: Benzalkonyum klorür gibi kuaterner amonyum bileşikleri genellikle kokusuz, renksiz, tahriş edici ve koku giderici değildir. Bu bileşiklerin bir dezenfektanı vardır ve bazılarının temizleme etkisi vardır. Ancak bazı kuaterner amonyum bileşikleri, bazı sabun kalıntılarının varlığında deaktive olur. Organik materyallerin varlığında antibakteriyel aktiviteleri azalır. Kuaterner amonyum bileşikleri bakterilere karşı etkilidir, ancak mantarlara ve virüslere karşı yalnızca sınırlı ölçüde etkilidir.
7. Oksidan: Yaygın olarak kullanılan oksitleyiciler hidrojen peroksit, ozon, perasetik asit ve potasyum permanganattır. Antiseptik olarak kullanılan hidrojen peroksit, cansız nesnelerin dezenfekte edilmesinde de etkilidir. Yüksek sıcaklıklarda çalışırken verimli hareket edebilir. Perasetik asit, toksik kalıntı bırakmadığı için gıda işleme ekipmanlarını ve tıbbi cihazları sterilize etmek için yaygın olarak kullanılan aktif bir sıvı sporisittir (sporisit).Potasyum permanganat çok çeşitli antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Etkili bir algisit (yosun yaşamını durduran bir madde) (%0.01) ve dezenfeksiyon için bir virüs öldürücüdür. (%bir). Bununla birlikte, >1:10.000 konsantrasyonlarda dokuyu uyarma eğilimindedir.
8. Diğerleri: Etilen oksit, dezenfektan olarak yaygın olarak kullanılır ve bakteri sporları ve virüsler dahil olmak üzere mikroorganizmalara karşı çok geniş bir bakterisidal aktiviteye sahiptir. Oldukça yanıcı bir kimyasaldır. Toksik, mutajenik ve kanserojendir. Bir biguanid bileşiği olan klorheksidin, yaygın olarak kullanılan bir dezenfektandır. Çoğu bakteriye karşı çalışır ve dokuyu tahriş etmez. Biguanidler geniş bir antibakteriyel spektruma sahiptir ancak virüslere karşı sınırlı etkinliğe sahiptir ve spor öldürücü, mikobakterisit veya mantar öldürücü değildir.
Dezenfektanların Tehlikeleri
Doğru kullanıldığında, kimyasal dezenfektanlar virüsleri ve mikroorganizmaları ortadan kaldırmak için etkili ve güvenli araçlardır. Aksi takdirde tehlikeli olabilirler. Dezenfektanlar, onları kullananlar için potansiyel olarak tehlikeli özelliklere sahip olabilir.
Çoğu kimyasal dezenfektan, dezenfektanın kullanımı güvenli değilse kullanıcıya zarar verebilir. Bazı dezenfektanlar cildi, gözleri ve solunum sistemini tahriş edebilir. Yüksek derecede aşındırıcı dezenfektanlar cilt veya gözlerle temasında ciddi hasara neden olabilir. Havayla taşınan dezenfektanlar, yetersiz havalandırılmış alanlarda kullanıldığında solunum sorunlarına da neden olabilir.
Belirli bir kullanım için bir dezenfektan seçerken, kullanıcılar kimyasal dezenfektanların tehlikeli özelliklerini göz önünde bulundurmalıdır. Kimyasal kullanan veya kimyasallarla çalışan tüm personel, kullanılan tüm dezenfektanların Malzeme Güvenlik Bilgi Formlarını (MSDS) okumalı ve anlamalıdır.
Kimyasal Tehlike
Parlayıcılık, kimyasal dezenfektanları kullanırken potansiyel tehlikelerden biridir. Alkol yanıcı bir sıvıdır ve bir alev, kıvılcım veya herhangi bir tutuşturma kaynağının yakınında kullanılırsa, özellikle de alkol bir sis içine püskürtülürse tutuşur. Etilen oksit, hacimce %3 ila %100 arasında değişen patlayıcı konsantrasyonlara sahip, oldukça yanıcı ve patlayıcı bir gazdır. Sıvı formalin veya paraformaldehitten üretilen formaldehit gazı, karakteristik keskin bir kokuya sahiptir ve oldukça yanıcıdır. Hacimce %7 ile %73 arasında değişen patlayıcı konsantrasyonlarda hava ile patlayıcı karışımlar oluşturur. Hidrojen peroksit oldukça oksitleyicidir ve yüksek konsantrasyonlu hidrojen peroksit çözeltilerinin yanıcı malzemelerin üzerine dökülmesi anında yangına neden olabilir. Sulu çözeltide sodyum hipoklorit patlamaz, ancak susuz sodyum hipoklorit patlayıcı bir madde haline gelir.
Kimyasal dezenfektanları diğer kimyasallarla karıştırmak tehlikeli olabilir. Klor, asidik temizleyiciler gibi asitlerle karıştırıldığında sodyum hipoklorit çözeltilerinden (ağartıcı çözeltiler) hızla salınan zehirli bir gazdır. Bu durumda, kullanıcı için öldürücü olabilecek yüksek klor konsantrasyonlarına maruz kalabilirler. Kalsiyum hipoklorit, suya veya ısıya maruz kaldığında kolayca ayrışır, oksijen ve toksik klor açığa çıkarır. Amonyak, aminler veya indirgeyici maddelerle patlayıcı reaksiyona girebilir. Formaldehit, güçlü oksitleyici maddelerle karıştırıldığında şiddetli reaksiyona girebilir. Formaldehit çözeltisinin (formalin) potasyum permanganat ile karıştırılması patlamaya neden olabilir.
Dezenfektan Kullanımı Güvenlik Planı
İyi planlanmış bir kimyasal güvenlik programı, dezenfektanları kullanan veya işleyen işçilerin sağlık ve güvenliğini sağlamak için kritik öneme sahiptir. Bir kimyasal güvenlik programının amacı, işyerinde kimyasallara maruz kalmaktan kaynaklanan olumsuz sağlık ve güvenlik etkileri riskini en aza indirmek için potansiyel tehlikeleri sistematik olarak belirlemek ve araştırmaktır. Program öncelikle dezenfektanın kimyasal tehlikelerini belirlemelidir. Bu tehlikelerin oluşturduğu riskler, çalışma koşulları ve ilgili personel dikkate alınarak değerlendirilmelidir. Riskleri ortadan kaldırmak veya azaltmak için uygun önleyici ve/veya kontrol önlemleri geliştirilmeli ve bunların etkinliği düzenli olarak izlenmeli ve gözden geçirilmelidir. İlgili tehlike bilgileri ve koruyucu önlemler, etkilenen tüm çalışanlara iletilmelidir. Bir kimyasal güvenlik planı, acil durum müdahale planı ve işçi eğitimi gibi diğer unsurları da içermelidir.
Kimyasal güvenlik programı, etkin bir şekilde uygulanmasını kolaylaştırmak için organize edilmeli ve genel işyeri güvenlik yönetim sistemine entegre edilmelidir. İşverenler, programı geliştirmek, uygulamak ve sürdürmek için yeterli insan gücü ve kaynakları kullanmalıdır.
Bir kimyasal güvenlik planı aşağıdaki temel unsurları içermelidir
Risk değerlendirmesi: Mevcut kontrollerin yeterliliğini ve etkinliğini dikkate alarak, dezenfektan kullanımını içeren malzeme ve süreçlerden kaynaklanan potansiyel tehlikeleri belirlemek ve bunlarla ilişkili riskleri değerlendirmek,
Güvenlik Önlemleri: Riskleri ortadan kaldırmak veya kabul edilebilir seviyelere indirmek için önleyici ve/veya kontrol tedbirlerini uygulamak ve sürdürmek, Acil Duruma Hazırlık: Acil durum müdahale planları ve prosedürleri geliştirin,
Tehlike İletişimi: Malzemeler ve süreçlerle ilgili güvenlik ve sağlık bilgilerini yeterli eğitim ve öğretim yoluyla işçilere yaymak için uygun ve etkili yöntemler oluşturun.
İzleme ve Gözden Geçirme: Yeni gereksinimlere veya malzeme veya süreçlerdeki önemli değişikliklere yanıt olarak periyodik gözden geçirmeler ve revizyonlar yoluyla yürürlükteki güvenlik önlemlerinin etkinliğini izleyin.
Bireysel işyeri koşullarına bağlı olarak, işverenler, kimyasal güvenlik planlarına teftişlerin, kaza araştırmalarının ve sağlık gözetiminin diğer unsurlarını dahil etmeyi faydalı bulabilirler.
Bu nedenle dezenfektan kullanırken bilinçli hareket etmek ve dezenfektanın cinsine göre gerekli prosedürleri takip etmek hem kendi sağlığımız hem de çevremizdekiler için çok önemlidir.