Endüstriyel Fırın ev tipi fırınlardan çok farklıdır. Bu tür endüstriyel fırınlar boyutu, gücü ve kullanım kolaylığı işletme sahibinin gereksinimlerini karşılamalıdır. Öte yandan ticari fırınlar, ev tipi fırınlara göre daha fazla termal döngü, yangından korunma, düzenli temizlik ve bakım gerektirir.
Endüstriyel Fırın Tipi
-
Konveksiyon Fırını
Konveksiyon Fırın içindeki havayı ısıtmak için gaz veya elektrik kullanır ve ısınan havayı bir fan yardımıyla dağıtarak yemeğin her tarafının eşit şekilde pişmesini sağlar. Diğer bir özelliği ise diğer endüstriyel fırınlara göre daha hızlı pişirme süresidir. Diğer türlere göre daha ucuzdur ve birçok tarif konveksiyonlu fırınlara dayalı olarak yazıldığı için piyasadaki en popüler ticari fırınlardan biridir.

2. Deck Fırını
Yukarıdan aşağıya çoklu ısıtıcılar sayesinde aynı anda farklı yemekleri pişirebilir. Ekmek, pizza ve türevleri pişirmek için en iyisidirler.
Genellikle tek veya çift katmanlı olmalarına rağmen daha fazla katmanlı modeller de kullanılabilir. Bu nedenle aynı zamanda yerden tasarruf sağlayan fırınlardır.
3. Taş (tuğla) Fırın
Fırın, pizza için en iyi seçimdir. Bu fırında pişirilen pizza ve diğer hamur işlerinin lezzetini diğer endüstriyel fırınlarda elde etmek zordur. Öte yandan yatırım maliyeti açısından en pahalı tür olduğunu söyleyebiliriz. Yani sadece pizza konusunda uzmanlaşmış işletmeler bunu sever.
4. Konveyör Fırın
Birçok farklı yemeği hızlı bir şekilde pişirmesi gereken restoranların tercih ettiği fırın türüdür. Isı eşit olarak dağılırken yemek pişirmek için basınçlı hava kullanın. Öte yandan ister tat ister görünüm olsun diğer fırınlardan tatmin edici sonuçlar almak zordur. Bu nedenle konveyörlü fırınlar sadece verimi yüksek ve ikincil lezzeti olan işletmeler için tavsiye edilmektedir.
Yakıt Kullanan Endüstriyel Fırınlar
Ticari fırınların üç farklı yakıt seçeneği vardır: elektrik, gaz veya çift yakıt. Maliyete baktığımızda gazlı fırınlar daha avantajlıdır. Ancak işletmeniz için fırın yatırımı yaparken tek kriteriniz maliyet değildir. Gazlı fırın almayı düşünüyorsanız, doğalgaz seçimi yaparken gazın cinsi (propan veya doğalgaz) ve mutfakta gaz tesisatı olup olmadığı gibi detayları da göz önünde bulundurmalısınız.
Gazlı fırınlarla ilgili diğer bir sorun, bazen eşit olmayan ısı dağılımı nedeniyle eşit olmayan pişirme sonuçlarıdır. Bu açıdan bakıldığında elektrikli fırınlar daha avantajlıdır.
Çift yakıtlı sobalar, gaz ve elektrikli sobaların avantajlarını birleştirir. Bu tip fırınlarda ek ekipmana ihtiyaç duymadan kaliteli pişirme sağlar. Öte yandan, gaz ve elektrik bağlantıları gereklidir. Bu nedenle ilk yatırım maliyeti sadece gazlı veya elektrikli fırına göre daha yüksektir.
Endüstriyel Fırın Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Üç Önemli Şey
Restoranınızın menüsü: “İşiniz ne olacak?” Cevaplamanız gereken en önemli soru bu. Pastaneler, fast food restoranları, balık lokantaları, et lokantaları gibi birçok işletme, bir veya daha fazla farklı fırın tipine ihtiyaç duyar. Bu nedenle, seçiminizi öncelikle pişireceğiniz yemeğin türüne göre yapmalısınız. Bir fast food restoranı işletiyorsanız, pizza ve hamur işleri pişirmek için işletmelerde taş fırın veya konveksiyon fırınların yanı sıra konveyör fırınlar da uygun olacaktır.
Bütçeniz: Diğer satın alma işlemlerinde olduğu gibi, baştan bir bütçe belirlemenizi öneririz. Elbette araştırma yaparken bütçenizi gerektiği gibi artırabilir veya azaltabilirsiniz ancak ortalama rakamlardan başlamak seçenekler arasında gezinmeyi kolaylaştırır.
Etki Alanı: Genellikle gözden kaçan ama çok önemli bir konu. Mutfağınızda fırına ne kadar yer ayırabilirsiniz? Bu sorunun cevabına göre belki bir güverte fırını tercih edeceksiniz, ya da başka bir fırın türü satın alırsanız, boyutu ona göre seçeceksiniz.
Endüstriyel Fırınlarda Standart ve Ek Donanımlar
Hemen hemen tüm ticari fırınlarda; ayarlanabilir tepsiler, kapak kilitleri, ızgaralar, pencereler ve ışıklar mevcuttur. gerektiğinde talep edebileceğiniz diğer ekipmanlar;
Gizli Isıtıcılar: Genellikle fırınlarda, ısıtıcılar pişirme alanının üstünde veya altında bulunur. Gizli ısıtıcılar da taban plakasının altına yerleştirilmiştir. Bu sayede kolay temizlik sağlanır.
Pişirme Çekmecesi: Fırında veya ızgarada ana yemekleri pişirirken ek bir çekmecede ek pişirme işlemleri (örn. ekmek, börek, bisküvi) gerçekleşir.
Isıtma Çekmecesi: Henüz pişirme yapılmamıştır ancak bu çekmece sayesinde yiyecekler sıcak kalabilir.
Gecikmeli başlama, dokunmatik ekran, dehidrasyon gibi fonksiyonlar da kullanım avantajı sağlaması sebebiyle fırın satın alırken talep edebileceğiniz ek özelliklerdendir.