Flüt Çeşitleri tarihte bilinen en eski müzik aletlerindendir. Bu müzik aletinin kökenleri M.Ö.’ye kadar götürülebilir ve başlangıçta insanlar tarafından birbirleriyle iletişim kurmak, hayvanları korkutmak veya sese dayalı olarak hayvanları çekmek için kullanılmıştır.
2008 yılında Almanya’da yapılan arkeolojik bir çalışmada tarihteki ilk flüt örneğine rastlanmış ve bu parçanın 43.000 yıllık tarihi olan en eski ilkel flüt olabileceği araştırmalarla belirlenmiştir.
Bu kadar uzun bir geçmişe sahip olan flüt, zaman içerisinde bazı değişikliklere uğrayarak çeşitli müzik türlerinde farklı çeşitleriyle kullanılmaya başlanmıştır. Flüt çeşitleri yazımızda flüt çeşitleri ile ilgili detaylardan ve şu başlıklardan bahsetmiştik;
- Flüt çeşitleri ve isimleri
- Çip flüt çeşitleri
- Yan slot çeşitleri
- Flüt çeşitleri ve fiyatları
Flüt çeşitlerinin büyükten küçüğe sıralaması şu şekildedir;
- Bas flüt
- Alto flüt
- Yan flüt
- Pikolo
Bu yiv tiplerine yan yivler içerdiklerinden dolayı yan yiv tipleri de denilmektedir. Şimdi bu türleri detaylı bir şekilde anlatalım ve özelliklerini açıklayalım;
Flüt çeşitleri nelerdir?
Bas Flüt
Bas flüt, 146 cm uzunluğunda flüt çeşitlerinin en büyüğüdür. Üfleme haznesi hacimlidir ve ulaşılması zordur.Bu zorluğun üstesinden gelmek için bu flüt, bas flütün daha kolay çalınmasını sağlayan özel bir ağızlık kullanır.
Diğer üflemeli çalgılarla çalındığında düşük gürlüğü ve ses kaybı nedeniyle koro ve benzeri müzik gruplarında kullanıma uygun değildir. Bu flüt ve çalanları çok nadirdir ve uzun bir geçmişi vardır.
18. yüzyılın ilk yarısında ortaya çıkan bas flüt, ilk olarak 3 perdeli ve 123 cm uzunluğunda üretilmiş ancak 18. yüzyılın ortalarında yapılan iyileştirmelerden sonra perde sayısı 2 adet artırılmıştır. Uzunluğu 102 cm’ye düşürülmüştür. Daha sonra ünlü flüt yapımcısı Charles Delusse, 127 cm uzunluğunda bir bas flüt üretti, ancak bunu 102 cm uzunluğundaki flütten daha ince olacak şekilde tasarlayarak bas flütüne yeni bir şekil verdi.
19. yüzyılda perde sayısı 3 adet daha artırılmış, 8 perdeden yapılmış ve uzunluğu 44 cm’ye düşürülmüştür. Bu flüt yapmak için şimşir adı verilen bir ağaç kullanılmış, üfleyicinin bulunduğu kafa bölgesini “U” harfi şeklinde bir eğriye çevirmiştir. Bölgede üretimde pirinç kullanılmaktadır.
Alto Flüt
Flüt ailesindeki en büyük ikinci flüt türü alto flüttür. Menzili yan flüt ile birebir aynı olan alto flüt, performans ve yapı olarak da büyük benzerlik göstermektedir.
Bu flüt türü orkestrada fazla yer kaplamaz ve genellikle küçük müzik gruplarında diğer enstrümanlara eşlik etmek için kullanılır.
Alto flütün diğer flüt türlerinden farkı transpoze bir çalgı olmasıdır. Yani en kalın notasına do denir ama bir piyanodaki “G” harfi olan sol notanın frekansını verir. Bas flüt ile karşılaştırıldığında, bu flüt 86 cm uzunluğunda ve 2,6 cm çapında çok daha küçüktür.
Alto flüt 1600’lere kadar uzanır ve çeşitli iyileştirmelere rağmen, hiçbir zaman yakalanmadı veya çok popülerlik kazanmadı. Bir sifon oyuncusu alto flüt çalmak isterse, bir süre bu flüt çalmalıdır, çünkü alto flütün perdeleri birbirinden daha uzaktadır.
Yan Flüt
Klasik müzikte en çok kullanılan flüt türüdür. Kesin bir bilgi olmamakla birlikte yan flütün ilk ortaya çıkışı MÖ 900 yılında Çin’de olmuştur. İlk olarak klasik müzikte İstiklal Marşı gibi askeri müzikte kullanılan bu çalgı zamanla bu alandan ayrılarak senfonilerde ve quartet, quintet gibi müzik gruplarında kullanılmaya başlanmıştır.
Abanoz ilk olarak yan kanal malzemesi olarak kullanılsa da günümüzde en popüler yan kanal türleri nikel, krom, bakalit, gümüş veya altın gibi metallerden yapılmaktadır. Flüt 3 temel parçadan oluşan bir müzik aletidir. Bunlar; baş (ağızlık), gövde ve kuyruktur.
Standart yan oluklar 67 cm uzunluğunda ve 2 cm çapındadır. Nota oluşumunu sağlayan ses delikleri (perdeler) arasındaki mesafeler birbirinden bağımsızdır ve mesafe olarak farklılık gösterir. Flüt solo enstrüman olarak kullanılabildiği gibi keman, piyano, çello vb. olarak da kullanılabilir. Birlikte kullanabileceğiniz çok uyumlu bir eşlik enstrümanı.
Blok Flüt
Soft tonlara sahip yan flütler, poptan rock’a birçok müzik türünde sıklıkla kullanılmaktadır. Blok flüt, 1700’lü yıllardan sonra dünyada önemini kaybetmeye başlayan bir çalgı olmasına rağmen hepimizin yakından tanıdığı ve 20. yüzyılın başlarına kadar ülkemizde müzik derslerinde vazgeçilmez bir çalgı olmayı başarmış bir flüttür. . 2000’ler. Çok basit bir flütte notalar tek tek parmaklar kaldırılarak inceltilir.
Plastik malzemeden yapılmış blok yivlerin çoğunun en iyi kalitede olduğu ve ahşap veya fildişinden yapıldığı iyi bilinmektedir. Piyasada tahta blok flütler bulunurken, fildişi blok flüt bulmak zordur. 6 çeşit blok flüt vardır, bunları bu makalenin sonunda listeleyeceğiz ve özelliklerini açıklayacağız.
Pikolo
Flüt cinsinin en küçük flüt ismi Piccolo’ya aittir. Hafif sapmalar olsa da ortalama uzunluk 30 cm’dir. Piccolo görsel olarak yan flüt ile hemen hemen aynıdır ve yan flütün kuyruksuz versiyonu olarak adlandırılabilecek yan flüt tipine aittir.
Yan flüt ile karşılaştırıldığında, piccolo’nun perdesi yan flütten 8 ses daha yüksektir. Bu enstrüman esas olarak ince notalar üretmek için kullanılır ve genellikle senfoniler, orkestralar ve çeşitli müzik gruplarında kullanılır. Ana kullanım alanı klasik müzik olsa da piccolo günümüzün popüler müziklerinin çoğunda da kullanılmaktadır.
Flüt mesleğiyle ilgileniyorsanız, pikolo üzerinde pratik yapmak faydalı olabilir. Çünkü pikolosuz bir orkestrada ikinci ya da üçüncü flüt pikoloya ayrılan kısmı çalar. Ağızlık metal veya ahşaptan yapılabilirken, rahat çalma için en iyi seçenek metal ağızlıktır.
Piccolo’nun çıkardığı en derin ses, D harfine karşılık gelen “re” notasıdır. Ancak istenirse bu enstrümana bir kuyruk bölümü eklenebilir, böylece sesin genişliği en düşük C’ye karşılık gelen “do” notasına yükseltilebilir.
Blok slot tipleri büyükten küçüğe şu şekilde sıralanmıştır;
- Çift bas blok flüt
- bas blok flüt
- alto blok flüt
- alto flüt
- soprano flüt
- Piccolo Blok Flüt
Yukarıda saydığımız blok slot tiplerinin özelliklerini kısa bilgilerle açıklayalım;
Çift Bas Blok Flüt
Blok flüt ailesindeki en küçük ses genişliğine ve en uzun uzunluğa sahip flüttür. Bu enstrümanda, ses delikleri kapatılmadığında ses üretilir. En kaliteli kontrbas flütleri abanozdan yapılmıştır. Çok büyüktür ve oynamak için oturunca alt kısmı yere sabitlendiği için bu şekilde oynanır. Adını İngilizce’de mükemmel bas anlamına gelen “büyük bas” kelimesinden almıştır.
Bas Blok Flüt
Bas blok flüt, blok flüt türünde ikinci en büyük flüt türüdür. Plastik ve ahşaptan yapılmış modeller var ve ahşap modelleri 750 dolardan başlıyor. Bu tür flütler ülkemizde satılmamakta ve üretilmemekte olup, sadece yurt dışından temin edilebilmektedir.
Alto Blok Flüt
Elle taşınabilen blok flüt olup tüm delikleri açık olarak D notası üfleyecek ebattadır. Tenor terimi, ince bir erkek sesini ifade eder ve bu flüt, bir tenor aralığına sahip olduğu için bu şekilde adlandırılmıştır.
Alto Flüt
İlkokulda kullandığımız blok flütten boyut olarak çok az farkı olan bir flüttür. Bas ve kontrbas flütlerin aksine, alto blok flütler herhangi bir metal parça içermez. Alto, orta aralıkta bir kadın sesi anlamına gelir ve flüt adını bu aralıkta olduğu için alır.
Soprano Flüt
Bu, okulda kullandığımız en popüler flüt türüdür; soprano flütün en düşük sesi do notasıdır ve yapıldığı malzemeye bağlantı olarak birçok ucuz çeşidi bulunabilir. Soprano kelimesi bir kadın vokal aralığının en dar aralığını ifade eder ve flüt bu yapıda olduğu için soprano blok flüt olarak adlandırılır.
Piccolo Blok Flüt
Blok oluk çeşitleri arasında en küçük oluk tipidir. Enstrümanın tanımlayıcı notası (aralığındaki en ince sesi de içerir) “telaffuz edilen” notadır. En nadir flüt türlerinden biridir.
Flüt Çeşitleri ve Fiyatları
Enstrüman fiyatları döviz cinsinden belirlendiği için yazıda belirttiğimiz fiyatlar döviz kurlarına göre değişiklik gösterecektir.
Yan Flütler : Ortalama fiyatı 650 TL civarında olan ikinci el yan flüt almak isterseniz 150-250 TL aralığında bir fiyat aralığında bulabilirsiniz.
Bas Flütler : Trevor James marka bas flütler ülkemizde halihazırda satılmakta olup, bu flüt çeşitlerinin fiyatı 22.000 TL’dir.
Alto Flute : Trevor James, Türkiye’de aynı zamanda satış yapan tek alto flüt markasıdır. Yine bu flüt çeşitleri şu an 12.000 TL’den başlıyor.
Piccolo Flüt : Şu anda Dore Music’te aktif olarak satılan Piccolo 5.000 TL’den başlıyor!
Blok Flüt : Aldanmayın rahat olun İlkokulda kullandığımız soprano blok flütler 20-30 TL arasında değişirken, bas ve kontrbas gibi blok flütler 700-1000 TL arasında değişiyor.