GenelFırsatlar

Gaz Sensörleri ve Çeşitleri

Gaz sensörleri, hayatın her alanında karşımıza çıkan, küçük boyutlu ve büyük fonksiyonlara sahip sistemlerdir. Evlerimizin mutfakları, iş yerlerimizin çay salonları, alışveriş merkezlerinin otoparkları, çalıştığımız endüstriyel tesisler kısacası her alanımızda gaz kaçağı riski vardır. Hayat.

Bu gazlar patlayıcı veya zehirlidir ve canımızı ve malımızı tehdit eder. Bu nedenle gaz kaçağı riski olan yerlerde gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.
Gaz kaçaklarını önlemek için ilk önlem gaz dedektörü kullanmaktır. Gaz dedektörleri ortamdaki sorunlu gazların varlığını algılayarak gerekli otomasyonu devreye sokar. Örneğin, bir park yerindeki bir karbon monoksit gazı dedektörü bunu algıladığında jet fanı çalıştırır.

Gaz dedektörünün içinde algılama işlevini gerçekleştiren sensörler bulunmaktadır. Bu sensörler, algılanan gazın özelliklerine ve algılama ilkesine dayanmaktadır.karbon monoksit gaz algilayici sensor carbon monoxide gas sensor mq 7 4157 17 B

Katalitik Sensör

Katalitik sensörün yapısında, genellikle patlayıcı gazların tespiti için kullanılan pelistör adı verilen iki küçük seramik boncuk bulunur. Pellistörün içinde bobin şeklinde sarılmış platin tel üzerinde katalizör tabakası bulunmaktadır. Patlayıcı gaz sensöre ulaştığında, katalizör tabaka ile reaksiyona girer ve oksitlenir. Sonuç olarak, katalizörün sıcaklığı artar. Pellistörün sıcaklığı arttıkça platin tel bobinin direnci artar.

Katalitik sensörün yapısında sadece bir pelistör üzerinde katalizör tabakası bulunur. Referans olarak başka bir pelistör kullanılır. Wheatstone köprüsü şeklinde bağlanan pelistörler sayesinde ortam sıcaklığındaki bir artış yanlış algılamalara neden olmaz. Ortam sıcaklığı artarsa, her iki pelistörün de sıcaklığı artacak ve sensörde sinyal üretilmeyecektir. Ancak patlayıcı bir gaz algılandığında yalnızca bir pelistör ısınır ve sensör bir sinyal üretir.

HTB18HYCP9zqK1RjSZFpq6ykSXXaV

Kızılötesi (IR) sensör

Patlayıcı gazları algılamak için kullanılan en yaygın sensörlerden biri kızılötesi (IR) sensördür. Kızılötesi sensörler genellikle hidrokarbon gazlarını algılamak için kullanılır. Kızılötesi sensörler, esas olarak, algılamak için kızılötesi ışığın dalga boyunu değiştirmek için hidrokarbon gazlarının yeteneğini kullanır.

Genel olarak, bir kızılötesi sensörün yapısı aşağıdaki gibidir. Bir IR ışık kaynağı, bir ışık alıcısına bir ışık demeti gönderir. Sensöre giren hidrokarbon gazı, ışık kaynağı tarafından yayılan kızılötesi ışını emer. Sensör, referans ışın ile algılama için gönderilen ışın arasındaki sönümleme farkı, alarm seviyesi olarak belirlenen bir eşiğe ulaştığında bir sinyal yayar.

tcrt5000 kizilotesi sensor 36692 18 B

Elektrokimyasal Sensörler

Elektrokimyasal sensörler, toksik gazları ve oksijeni, özellikle karbon monoksit, amonyak ve kloru tespit etmek için yaygın olarak kullanılır. Kısaca bir elektrokimyasal sensörün yapısında iki veya üç elektrot vardır. Ortamdaki karbon monoksit gazı membrandan geçerek elektrotlara ulaşır. Elektrotlar, karbon monoksit gazı ile kimyasal olarak reaksiyona girer ve bir elektron akımı oluşturur. Gaz konsantrasyonu ne kadar yüksek olursa, akım o kadar yüksek olur. Dedektör, sensörde üretilen akım seviyesine göre bir alarm sinyali yayar.
yarı iletken sensör

Yarı iletken sensörler genellikle ev uygulamalarında kullanılır. Birçok farklı gaz altında alarm verebileceğinden endüstriyel tesislerde kullanılması önerilmez. Ayrıca temiz havada stabil çalışmayan yarı iletken sensörler, su buharı varlığında bile alarm verebilir. Bu nedenle yarı iletken sensörler bugünlerde daha az popülerdir.

e2 o2 elektrokimyasal oksijen sensoru gaz sensorleri china 45615 10 B

İlgili Mesajlar

1 of 51

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir