Kuşburnu Çayı, yabani güllerin taç yapraklarının altında, bitkinin tohumlarını içeren yuvarlak kısımlardır. Taze kuşburnu yüksek düzeyde C vitamini içerir, bu nedenle bazı insanlar kuşburnu soğuk algınlığı, grip ve C vitamini eksikliğini önlemek ve tedavi etmek için C vitamini kaynağı olarak tüketir. Kuşburnu taze veya kurutulmuş olarak kullanılır. Kuşburnu genellikle çay şeklinde yenir ve reçel, reçel, macun, şurup ve pekmez haline getirilebilir. Peki kuşburnunun sağlığa faydaları nelerdir ve kuşburnunun faydaları nelerdir?
Kuşburnu Bitkisi
Rosaceae familyasının kuşburnu, yüksek bir C ve A vitamini kaynağıdır. Bu bitki aynı zamanda zengin bir fosfor, kalsiyum, potasyum ve magnezyum mineralleri kaynağıdır ve ayrıca pektin ve tanenler gibi yüksek düzeyde antioksidanlar içerir. Briar, 3-4 metre uzunluğa kadar yol kenarlarında, ormanlarda, meralarda ve tepelerde yetişir.
Kuşburnu, birçok sapın salkım halinde birleşmesinden oluşur ve çalı görünümündedir. Dallarda sarıdan siyaha değişen küçük dikenler vardır. Bitki kısa saplı, dişli ve oval yapraklarla süslenmiş ve kalp şeklinde çiçeklere sahiptir. Kuşburnu meyvesi koyu pembe veya açık pembe çiçeklerin ortasında bulunur ve oval şekildedir. Meyve etli bir kabuktan oluşur ve sarımsı beyaz tüylü tohumlar içerir.
Kuşburnu Ne zaman hasat edilir?
Kuşburnunun anavatanının Türkiye olduğu tahmin edilmektedir. Türkiye’den diğer ülkelere yayıldığı düşünülen bitki, şu anda dünyanın hemen her yerinde tüketiliyor. Doğada doğal olarak yetişen kuşburnu ülkemizde özellikle Doğu Anadolu, Marmara ve Karadeniz’de yoğun olarak yetişmektedir. Kuşburnu, gül elma ve şili olarak da bilinen kuşburnu, özellikle eylül ve ekim aylarında sonbaharda hasat edilir. Havalandırılan ve kuru bir yerde toplanan kuşburnu meyveleri üst üste gelmeyecek şekilde kurutulur.
Meyveler kurutulmadan önce iyice yıkanmalıdır. Dikkatlice kuruduktan sonra temiz bir çarşaf veya bez üzerinde kurutulabilir. Bu arada kurutma işlemi 75-80 derecelik bir fırında 35-40 dakika süre ile yapılabilir.
Kuşburnu Çayı Nasıl Yapılır?
Kendine has aroması ve kokusu olan kuşburnu çayı özellikle soğuk kış aylarında ideal bir C vitamini kaynağıdır. Kuşburnu çayı için 3 çay kaşığı kuru kuşburnu ve 1 su bardağı su yeterlidir. Bir cezve veya tencereye 1 su bardağı su ekleyin, kaynayan suya 3 yemek kaşığı kuru kuşburnu ekleyin ve 10-15 dakika pişirin. Ardından kuşburnu çayını ocaktan alın ve 5-10 dakika bekletin. Süzgeç yardımıyla bir bardağa süzün. Limon dilimleri veya bal ile tatlandırılmış kuşburnu çayı içebilirsiniz. Katran, ıhlamur ve nane gibi diğer bitkilerle birlikte kış çayı olarak da yiyebilirsiniz.
Kuşburnu Çayının Faydaları Nelerdir?
Kuşburnu, yüksek antioksidan özellikleri ile dikkat çeker ve faydaları oldukça yüksektir. Kuşburnu ile yapılan kuşburnu çayı da genel sağlığın korunmasına yardımcı olabilir. Peki kuşburnu çayı neye iyi gelir?
Kuşburnu çayı başta C vitamini olmak üzere birçok vitamin ve mineral içerir ve düzenli tüketimi bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudu enfeksiyonlardan korur.
Antioksidan özelliği sayesinde toksik maddelerin ve fazla suyun atılmasına yardımcı olur ve hücrelerin kendini yenilemesine destek olur.
Kuşburnu çayı, eklem iltihabını ortadan kaldırmaya ve diz ağrısı ve eklem hastalıklarını önlemeye yardımcı olan anti-inflamatuar özelliklere sahiptir.
Kuşburnu çayı mide asit seviyelerinin düzenlenmesinde önemli bir rol oynar ve aç karnına tüketildiğinde ülser ve gastrit gibi mide rahatsızlıklarının tedavisine yardımcı olur. Ayrıca bağırsak hareketlerini hızlandırmaya, gaz ve şişkinliği önler.