Powerbank kelimesi, İngilizce’de “güç” ve “banka” anlamına gelen “power” ve “bank” kelimelerinin birleşiminden gelmektedir. Tabii ki, “güç” kısmı elektriği ifade eder. “Banka” ise bu güç deposunu ifade eder. Başka bir deyişle, ürünün adı ne yaptığını açıkça ortaya koymaktadır.
Elektronik ürünler bize hep yurt dışından geldiği için bu ürünün adı başlangıçta “powerbank” olarak kullanılmıştır. Ondan sonra isim veya Türkçe bir açıklama ile isimlendirilen ürünü görmeye başladık. “Powerbank” Türkçe’ye “taşınabilir şarj cihazı” olarak çevrilmiştir. Şimdi, “güç bankası” genellikle “taşınabilir şarj cihazı” olarak anılır. Ancak ilk günleri nedeniyle, bazı yerlerde hala güç bankası olarak adlandırılmıyor. Taşınabilir şarj aletinin Türkçe karşılığı olan “taşınabilir şarj cihazı” da var. Taşınabilir şarj cihazları ve taşınabilir şarj cihazları temel olarak mobil güç ürünlerine atıfta bulunur, hangisini kullanırsanız kullanın, seçim sizin.
Powerbank İşlevi Nedir?
Taşınabilir şarj cihazından bahsettikten sonra işlevlerine bir göz atalım. Güç bankası ürünlerinin kullanımına odaklanalım. Bu kadar yaygınlaşan ve teknoloji ürünleri arasında ayrı bir pazar oluşturan taşınabilir şarj cihazlarını satın almanın ve kullanmanın amacı nedir bir göz atalım.
Taşınabilir şarj cihazları, üzerlerinde bulunan USB çıkışı sayesinde akıllı cihazları USB kablosu ile bağlayarak şarj edebilir. Esas olarak akıllı telefonları ve tabletleri şarj etmek için kullanılırlar. Akıllı telefon ve tabletlere ek olarak, şarj edilebilen başka akıllı cihazlarınız varsa ve bu cihazlar USB şarjı destekliyorsa, bunları şarj etmek için bir powerbank kullanabilirsiniz.
Ne yazık ki günümüzde çok küçük çocuklar bile akıllı telefonlarını ellerinden alamıyorlar. Akıllı telefonlarımızı işteyken, okulda, toplu taşıma araçlarında sürekli olarak farklı amaçlar için kullanıyoruz. Ancak sorun şu ki, akıllı telefonlardaki kameralar, işlemciler ve ekranlardaki tüm gelişmelere rağmen pil sorunu hala çözülmemiş durumda.
Akıllı telefon üreticilerinin harika tasarımları, kamera ekranları vb. var. Süper telefonlar yapıyorlar, ancak piyasadaki çoğu akıllı telefon günde en az bir kez şarj edilmesini bekliyor. Bir şarjla 2-3 gün dayanan bir akıllı telefon, performans canavarı ilan edilir. Bu nedenle, taşınabilir şarj cihazı tam da bu ihtiyacı karşılayan iyi bir pazar araştırması ürünü haline geliyor.
Powerbank Kullanım Senaryoları
İlk olarak, taşınabilir şarj cihazınızı şarj ediyorsunuz, akıllı telefonunuzun gücü bittiğinde, bir USB kablosu kullanarak taşınabilir şarj cihazına bağlayarak akıllı telefonunuzu şarj edebilirsiniz. Evde, işte, okulda, toplu taşımada veya sokakta olsanız da akıllı telefonunuzu kolayca şarj edebilirsiniz.
Taşınabilir şarj cihazı kullanmanın yanı sıra (akıllı telefonunuz gücü hızla tükettiği için), elektrik kesintisi sırasında da kullanabilirsiniz. Bu benim kişisel favori bölümüm. Örneğin, akıllı telefonunuzun pili azalıyor ve uzun süredir elektriksiz kalıyor. Güç geri gelene kadar taşınabilir bir şarj cihazıyla yönetebilirsiniz.
Güç bankaları, akıllı telefonlardan sonra ağırlıklı olarak tabletleri şarj etmek için kullanılır. Bazı kullanıcılar iş nedeniyle tabletleriyle meşgul olmuştur. Ayrıca bazı kullanıcılar sıradan cep telefonlarını ve tabletleri akıllı cihaz olarak kullanmaktadır. Bu tür kullanıcılar, tabletlerini dışarıda olduklarında ve güç kesildiğinde bir güç bankası aracılığıyla kolayca şarj edebilirler.
Genel olarak taşınabilir şarj cihazlarının amacı ve kullanımından bahsetmiştim ve bunun yanında prizlerle ilgili bir amaç daha var. Diyelim ki genellikle bir ev ofis okulu gibi kapalı bir alandasınız. Elektriğe ne kadar yakın olursanız olun, bir priz size yakın olmayabilir. Priz ofisteyken masanızdan uzakta/dolu ve evdeyken masanızdan veya yatağınızdan uzakta olabilir. Bu tür çıkışlara erişim sınırlıysa, taşınabilir bir şarj cihazı da kullanabilirsiniz.
Taşınabilir Şarj Cihazı Kapasitesi ve Piller
Kullanım kısmından detaylı olarak bahsettikten sonra bu işlevi nasıl uyguladığına bir bakalım. Taşınabilir şarj cihazları, tıpkı akıllı telefonlarda ve tabletlerde olduğu gibi şarj edilebilen piller içerir. Her ürünün kapasitesi marka ve modele göre değişmektedir. Bu kapasite, pilin boyutu ve kalitesi ile ilgilidir. Diğer akıllı cihaz pilleri gibi kapasite de mAh veya miliamper-saat olarak ifade edilir. Nasıl kullandığınıza bağlı olarak, doğru mAh taşınabilir şarj cihazını seçebilirsiniz. mAh olarak istediğiniz kapasite ne kadar yüksek olursa, akıllı cihazınızı tek bir şarjla o kadar fazla şarj edebilirsiniz.
Taşınabilir Şarj Cihazının Şarj Edilmesi Ne Kadar Sürer?
Şarj süreleri modele göre değişir, bu nedenle tüm taşınabilir şarj cihazları 3 saat ve 5 saat içinde şarj olmaz. Sonuçta her ürünün kapasitesi ve pil kalitesi farklı.
Taşınabilir şarj cihazınız tam şarjlı ve kullanıma hazır. Elbette kullanımı ile ilgili aklınıza şu sorular gelmektedir:
Yine, bu sürekli değişen bir durumdur. Bu değişikliğe neyin sebep olduğunu size açıklayayım. İlk kriter, satın alacağınız veya alacağınız taşınabilir şarj cihazının pil kapasitesidir. Kapasite ne kadar büyük olursa, şarj sayısındaki değişiklik o kadar büyük olur.
Diğer bir kriter ise taşınabilir şarj cihazı ile şarj edeceğiniz akıllı telefon veya tabletin pil kapasitesidir. Şarj ettiğiniz cihazın pili büyükse, şarj sayısı o kadar yüksek olmayabilir. Ancak düşük kapasiteli bir pilden bahsediyorsak, şarj sayısı daha fazla olacaktır.