Sağlıklı Yoğurt insan beslenmesindeki faydaları açıklama ile bitmiyor. Küçük çocukların yoğurt gibi yüksek kaliteli gıdalardan yararlanabilmeleri için yoğurdun çok taze olması gerekir. Çocukların yoğurttan tam olarak yararlanabilmeleri ve yoğurttan amaçlanan faydalardan yararlanabilmeleri, yoğurttaki laktik asidin yapısına bağlıdır. Her yoğurdu yetişkinler gibi sindiremez, L(+) tipidir, biz buna fizyolojik tip diyoruz, her yoğurdun üretiminden 2 gün sonra içindeki L(+) laktik asit (D-) tipi çocuklar olur. sindirilmiş olmak. Yetişkinler (D-) formunu sindirebilirken, 5 yaş altı çocuklar maalesef sindiremezler. Bu nedenle her aile çocukları için taze yoğurt hazırlamalıdır.
Bu durumda üretilen yoğurtta 2 günlük yoğurdu yakalamak zordur.
Yoğurt üretim sürecinde elde edilen yoğurdun tadı ve yapısal mukavemetinin ev koşullarındaki yoğurda göre daha üstün olması, yoğurdun uzun süreli dayanıklılığını korumak için üretim aşamasında bazı maddelerin ilave edilip edilmediğini hatırlatan bir durum, sertlik ve tat. Su tahliyesini geciktirin. Ancak fabrikalar bu yapıya ancak doğru teknoloji ile ulaşabilirler.
Süt işleme teknikleri izlenirse ev koşullarında mükemmel özelliklere sahip yoğurt yapılabilir.
Çiğ sütün kalitesinin yoğurdun kalitesine etkisi kullanılan tencerenin paslanmaz çelik olup olmaması özellikle kaynatıldıktan sonra 15-30 dakika aynı sıcaklıkta tutması, çabuk soğuması, kullanılan yoğurt mayasının tazeliği , hemen buzdolabına koymayın. Suyun tadı, yapısı, ekşiliği ve salınımı çok ciddi şekilde etkiler.
Çiğ Süt Seçimi
Yoğurt yapımında en önemli kural antibiyotik içermemesi ve sütün daha önce herhangi bir ısıl işleme tabi tutulmamış olmasıdır. Yoğurt sütü çiftçilerden satın alınmalıdır. Piyasada satılan UHT ve pastörize sütten yüksek kaliteli yoğurt yapmak imkansızdır.
Tencere Seçimi
Sütün kaynatıldığı tencere kalın tabanlı paslanmaz çelik bir tencere olmalıdır, alüminyum tencere ve emaye tencere kullanırsanız gevşek yoğurt elde edersiniz, sonuçta gevşek bir yoğurt yapısı oluşur.
Sütü çelik bir tavada karıştırmaya devam etmek en iyisidir. Ancak çoğu durumda bu mümkün değildir, bu nedenle katı yoğurt için ara sıra karıştırmak önemlidir.
Kaynayan sütü soğurken aynı sıcaklıkta tutun.
Sert yoğurt en iyisi 90 derecede sütü 90 dereceye ısıtmak önemli ama evde sütü 90 dereceye ısıtsak bile 5 dakika sonra sütün sıcaklığı düşecek ve serum proteininin yapısı bozulacak yeterli değil. , yapıyı gevşetmek için yeterli yoğurtta sıkılık yaratır.
Süt kaynar kaynamaz 15 dakika bekletin. 15 dakika sonra, tüm tencereyi soğuk su dolu bir leğende soğutun. 15 dakika sonra bile boşaltırken kabın içinden bir kaseye dökün ve çıkan buhar kazeini bir araya getirerek sert bir yoğurt yapar.
Kaynayan süt, özellikle 50-60 derecede uzun süre beklediği yaz aylarında mayalanma sıcaklığına soğuyana kadar soğumadıysa soğumaya bırakın.
Yoğurt Mayası Seçimi
Yoğurt üretiminde mayanın yoğurdun lezzet yapısı üzerinde büyük etkisi vardır, yoğurt mayaları kullanıldığı için yapıları değişir ve mayadaki bakteri oranı her fermantasyonda ekşi elementlerin artmasına neden olur. Kaşıkla uzamayan ve yoğurt mayasının yaşlanmasını önlemek için tek kullanımlık bir dondurucu poşette donduran yoğurt gibi. Kullanırken direkt olarak buzdolabından çıkarılıp, sütün fermantasyon sıcaklığında çözülmesini beklemeden donmuş süte ilave edilmelidir.
Fermantasyon sıcaklığı aslında 42 derecedir, ancak kışın 46 derecede fermantasyona başlamak en iyisidir ve küçük kaptaki sıcaklık hızla soğuyacaktır.
Sıcaklığı sabit tutmak için özellikle altını örtmeliyiz. Ayrıca bir kavanoza sıcak su koyabilir ve sıcak suda fermente edebiliriz.
Fermantasyonun Sonunun Tespiti
3-3,5 saat içinde yoğurt normale döner. Yoğurdun önceden soğutulması ekşi hale getirecektir. Yoğurt dolduğunda kapağı ne zaman açsak, 30 dakika böyle beklersek, sonra buzdolabına koyarsak yoğurdunuz daha geç ekşi olur, sorun olur ama o kadar, her zaman erken çıkarın Yoğurt buzdolabında bile ekşi olabilir.
Yoğurdun keskin tadı buzdolabında kendini gösterir ve ertesi gün yoğurdun tadını beğenirseniz, hemen dondurucu poşetlere ve tek kullanımlık donduruculara taze genç mayayı atarsak, aynı kalitede yoğurt üretiriz.
Özet
1- Yoğurt, doğrudan çiftçiden elde edilen çiğ sütten, ısıl işlem görmeden ve antibiyotik kullanılmadan yapılmalıdır.
2- Alüminyum tencere yerine kalın tabanlı paslanmaz çelik tencere kullanınız.
3- Sütü kaynayana kadar ara ara karıştırarak kaynattıktan sonra 1 dakika pişirin. Daha sonra fırının altı kapatılmalı ve ardından minimum 15 dakika maksimum 30 dakika aynı sıcaklıkta tutulmalıdır.
4- İçinde soğuk su bulunan büyük bir kaba koyarak hızlı bir şekilde soğuması gerekir ki tüm tencereyi hızlıca 46 dereceye kadar karıştırsın.
5- Fermantasyon sonucunda bütün yoğurt (yoğun bir muhallebi ve yoğurt aroması oluşturacak şekilde) olunca buzdolabına konulmalıdır,
6- Yoğurt başlatıcısı olarak rastgele yoğurt kullanılmamalı, kullanıma hazır önceden dondurulmuş yoğurt kullanılmalıdır.