SSD ihtiyaçlarınız için satın alabileceğiniz en iyi SSD seçimlerini derledik. Bir oyun bilgisayarı oluştururken, depolama birimini arka planda bırakarak öncelikle GPU ve CPU’ya odaklanabilirsiniz. Bu yapmamanız gereken bir hatadır çünkü tüm verileriniz burada depolanır ve depolama birimi bilgisayarınızın performansını etkileyen en önemli bileşenlerden biridir. SSD’ler hakkında bilmediğiniz birçok terim ve bilgi olabilir. Bu yazımızda bunlara açıklık getirmeye çalışacağız. Piyasadaki en ucuz SSD bile bilgisayarınızın normal performansını ve oyun performansını artıracaktır.

SSD’i Nedir?
SSD’ler, geleneksel sabit sürücülerden farklı çalışır. Normal sabit sürücüler bilgiye erişmek ve bilgiyi işlemek için diski döndürürken, SSD’ler bilgileri flash bellek yongalarında depolar. SSD’ler akıllı telefonlar, USB sürücüler ve tabletlerle aynı şekilde çalışır. SSD donanımındaki tüm bellek yongalarına aynı anda erişilebilir, bu da bilgi işlemenin disk döndürmeyi gerektirmediği anlamına gelir, bu nedenle işlemler daha hızlı ve tamamen sessiz yapılabilir. SSD’ler, HDD’lerin aksine mekanik değil, dijital depolama birimleridir. Veri kaybetme olasılığı düşük olsa da, bu özellikler kayıp verilerin kurtarılmasını zorlaştırır.
SSD’ler, HDD’lerden onlarca kat daha hızlıdır. Örneğin, bir HDD’nin ortalama yazma hızı saniyede 150 mb’dir. Bu hız, SSD’nin ilk örneği olan SATA SSD’de ortalama 550mb/s iken, yeni nesil SSD’lerde 7000mb/s’ye ulaşabiliyor.
Verileri hızlı bir şekilde okumanın ve yazmanın yararı, programın daha hızlı başlatılmasıdır. Yani HDD ile 1 dakikada, SSD ile 10 saniyede açabileceğiniz bir programı açabilirsiniz. Ayrıca, bu oranlar işletim sisteminiz için de geçerlidir. İşletim sisteminiz bir SSD’ye kuruluysa, bilgisayarınız daha hızlı çalışır ve daha hızlı açılır.
Uyumluluk: Cihazınız SSD’lerle uyumlu mu ve öyleyse en iyi performans için hangi tür SSD kullanacaksınız?
uyumluluk
SSD satın almadan önce dikkat etmeniz gereken en önemli şey, kuracağınız cihazın alacağınız SSD ile uyumluluğudur. Eski bir bilgisayarı hızlandırmak, bir SSD bulmak veya yepyeni bir sistem oluşturmak istiyorsanız. Piyasada birçok farklı SSD formu ve teknolojisi vardır ve yanlış olanı seçerseniz hiçbir şey elde edemezsiniz.
SATA 3.0 SSD Sürücüsü
Yıllar boyunca HDD’lerle birlikte kullanılan SATA arabiriminin en son sürümü. Bu SSD türü, çoğu son kullanıcıyı HDD’lerden SSD’lere ilk geçiş yaptıklarında SSD’lerle tanıştıran SATA 3.0 sürümünde çok yaygındı. Bu SSD’lerin boyutu 2,5 inçtir ve 2,5 inç HDD’lerle aynı harici güç kablosunu gerektirir.
Bu SSD’ler, dizüstü bilgisayarlar veya masaüstü bilgisayarlar gibi eski cihazları hızlandırmak için kullanabileceğiniz en ucuz çözümdür. Okuma ve yazma performansları HDD’lere göre oldukça hızlı olsa da yeni nesil SSD’lerin gerisinde kalıyorlar. Bir SATA 3.0 SSD, 600MB/s maksimum okuma ve yazma hızına ulaşabilir.
M.2 SSD Sürücüsü
Tüm veri ve güç aktarımı işleri doğrudan anakarttan yapılır ve ek güç ve SATA kablolarına olan ihtiyacı ortadan kaldırır. Birçok kullanıcı SSD’ler sadece M.2 yazdığı için çok yüksek okuma ve yazma hızlarına ulaşacağını düşünüyor ama bu yanlış bir bilgi. M.2, mSATA biriminin bir form faktörü ve geliştirilmiş versiyonudur. M.2 olan bir SSD, hızını değil, yalnızca biçimini belirtir.
NVMe SSD’ler
NVMe SSD, “Geçici Olmayan Bellek Ekspres” anlamına gelir ve grafik kartlarında ve Wi-Fi kartlarında kullanılan PCIe (Hızlı Çevre Birimi Bileşeni) yuvasını kullanır. 4 farklı NVMe SSD türü vardır: PCIe, PCIe 2.0, PCIe 3.0 ve PCIe 4.0. Her sürümün farklı okuma ve yazma hız limitleri vardır. Ancak, yeni nesil NVMe SSD’ler geriye dönük uyumludur. Başka bir deyişle, PCIe 3.0 yuvasına takarak PCIe 4.0 özellikli bir SSD kullanabilirsiniz. Yalnızca PCIe 3.0 standardına kadar düşen hızları elde edersiniz.
Ayrıca x2, x4 ve x8 olmak üzere 3 farklı NVMe SSD türü vardır. “x” değeri kabaca SSD’nin desteklediği gigabayt/saniye başına maksimum okuma hızını temsil eder. Başka bir deyişle, x2’yi destekleyen bir yuvaya bir x4 NVMe SSD takarsanız, SSD’niz maksimum performans alamaz ve maksimum 2000mb/s okuma hızı elde edersiniz.
Depolama: Hangi Bellek Boyutu Sizin İçin Uygun?
Artık SSD’ye hiçbir oyunun kurulamayacağı bir çağdayız. Tüm SSD’lerin fiyatı, depolama kapasitesi ile artar. Bir SSD satın alırken, sadece paradan tasarruf etmek için düşük kapasiteli bir SSD seçmeyin. Piyasada birçok farklı SSD var. Daha yüksek performans için çok hızlı veya daha yavaş olması gereken ancak uygun fiyata daha fazla kapasite sunan pahalı SSD’ler bunlardan sadece birkaçı.
SSD’nin depolama kapasitesi 128 GB’tan başlayıp 8 TB’a kadar çıkabiliyor ve fiyatı son kullanıcı tarafından satın alınabiliyor. İhtiyaçlarınıza en uygun kapasiteye sahip SSD’yi seçmelisiniz.
Satın Alabileceğiniz En İyi SSD: SAMSUNG 980 Pro
Bağlantı arayüzü: PCI-Express 4.0 x4
Maksimum okuma hızı: 7000mb/s
Maksimum yazma hızı: 5000mb/s
Kapasite: 250GB, 500GB, 1TB, 2TB
Garanti: 5 yıl veya 600 TB veri yazma (hangisi önce dolarsa)
Son teknoloji PCIe 4.0 desteği sayesinde satın alabileceğiniz en iyi SSD’ye 2021’de sahip olabilirsiniz. SSD’nizden en iyi şekilde yararlanmak için onu PCIe 4.0’ı destekleyen bir ana karta kurmanız gerekir. Ancak geriye dönük uyumluluk nedeniyle, okuma ve yazma hızı performansını etkileyen eski sürümleri destekleyen anakartlarda da kullanabilirsiniz.
Uygun maliyetli PCIe 4.0: SABRENT Rocket Q Serisi
Bağlantı arayüzü: PCI-Express 4.0 x4
Maksimum okuma hızı: 4800mb/s
Maksimum yazma hızı: 3600mb/s
Kapasite: 500GB, 1TB, 2TB, 4TB
Garanti: 5 yıl veya 400 TB veri yazma (hangisi önce sona ererse)
Satın alabileceğiniz en iyi SSD’lerden biri Samsung 980 Pro olsa da, onu pahalı bulan ancak PCIe 3.0 hızından fazlasını isteyenler için en iyi SSD’lerden biridir.
Bağlantı arayüzü: SATA
Maksimum okuma hızı: 560 mb/s
Maksimum yazma hızı: 530 mb/s
Kapasite: 250GB, 500GB, 1TB, 2TB, 4TB
Garanti: 5 yıl veya 600 TB veri yazma (hangisi önce dolarsa)
NVMe SSD’ler mevcutken 2,5 inç SSD’leri satın almanızı önermesek de, daha eski bir cihazınız varsa satın alabileceğiniz tek seçenek bunlardır. Bazı dönüştürücüler SATA 3.0 bağlantısı ile M.2 formatlı bir SSD kullanmanıza izin verirken, performans cezası yaşayacağınız ve dönüştürücü için cihazda yeterli alan kalmayabileceği için dönüştürücü kullanmanızı önermiyoruz.
Bağlantı arayüzü: PCI-Express 3.0 x4
Maksimum okuma hızı: 3500 mb/s
Maksimum yazma hızı: 3300 mb/s
Kapasite: 500GB, 1TB, 2TB
Garanti: 5 yıl veya 600 TB veri yazma (hangisi önce dolarsa)
Çoğu kullanıcıyla uyumlu en iyi model ve son derece gelişmiş SSD, PCIe 3.0 teknolojisi. Yakın zamanda piyasaya sürülen PCIe 4.0 özellikli bir anakartınız yoksa, satın alabileceğiniz en iyi SSD’dir.

Fiyat/performans PCIe 3.0: Crucial P5
Bağlantı arayüzü: PCI-Express 3.0 x4
Maksimum okuma hızı: 3400mb/s
Maksimum yazma hızı: 3000mb/s
Kapasite: 250GB, 500GB, 1TB, 2TB
Garanti: 5 yıl veya 600 TB veri yazma (hangisi önce dolarsa)
Bağlantı arayüzü: PCI-Express 3.0 x4
Maksimum okuma hızı: 3500mb/s
Maksimum yazma hızı: 3000mb/s
Kapasite: 256GB, 500GB, 1TB, 2TB
Garanti: 5 yıl veya 640 TB veri yazma (hangisi önce sona ererse)
Amazon Türkiye’de XPG Spectrix SSD fiyatlarına göz atın veya satın alın;
XPG Spektrumu 256 GB
XPG Spektrumu 512 GB
Işıklı ürünleri seviyorsanız RGB ışıklı birçok SSD görmüşsünüzdür. Bilinmeyen birçok marka basitçe RGB aydınlatma ekledi ve zaten berbat olan SSD modellerini bir işaretlemede kaldırdı, bu da kullanıcıları RGB aydınlatmalı SSD’lerden uzak durmaya yönlendirdi. Ancak bu modelle, XPG markası harika performansı harika görsellerle uygun fiyata birleştiriyor.