Sümbülteber Çiçeği, bildiğimiz şekliyle sümbüllerle (Asparagaceae – Asparagusgiller) aynı ailedendir. Cinsi Polyanthes’tir. Ancak moleküler filogenetik çalışmalar sonucunda cins boş olarak kabul edildi ve tuberose dahil tüm türleri Agave cinsine dahil edildi. Bu nedenle, önceki yaygın bilimsel adı Polyanthes tuberosa idi ve şimdi Agave amica.
Anavatanı orta ve güney Meksika’dır. Filipin ve Malezya bitkisi olduğuna dair birçok iddia olsa da son araştırmalara göre Meksikalı olduğu belirlendi. Doğada hiçbir yerde bulunamaz. Bunun nedeni, doğal ortamından merkezi olarak toplanması ve Aztekler tarafından en az bin yıldır özel olarak yetiştirilmesidir.
Çiçeklerinin güzelliği ve hoş kokusu için ekilen sümbülteber, kesme çiçek ve parfüm yapımında kullanılan bitkilerden biridir. Bu koku çok popüler. Çiçek açtığında akşama doğru kokusunu salmaya başlar.
Kış soğuğuna (-7C’ye kadar) çok dayanıklı değildir. Karasal iklimlerde, koruma kışın iç mekanlarda yapılmalıdır.
Çiçekleri çok güzel koktuğu için yetiştirilir. Kokusuna aşırı maruz kalmak inanılmaz etkilere sahip olabilir.
Sümbülteber Çiçeği Çiçeklerinin Yapısı ve Gelişimi
Sümbülteber Çiçeği, sıcakta aktif olan soğan benzeri bir yeraltı köksapına sahip bir bitkidir. İlkbahardan sonbahar sonlarına kadar yeşil yaprakları vardır. Yapraklar uzun şeritler halinde uzatılır. Kışın yapraksız kalır.
4 ay sonra ilkbaharda veya daha sonra (yaz ortasından sonbahar ortasına kadar) çiçek açar.
Yerdeki ince soğanlar her yıl büyüyor ve çoğalıyor. Çiçek açan bir sümbülteber soğanı bir daha asla çiçek açmaz. Ancak yenileri her zaman çoğalır, bu nedenle her yıl olgunlaşmayı tamamlayan ampuller sayesinde yılan çiçeksiz kalmaz.
Ampuller kışın çok fazla soğuğa maruz kaldıkları ve ilkbahar ve yaz aylarında da güneş ışığından mahrum kaldıkları için o yıl çiçek açmazlar.
Sümbülteber Çiçeği Yetiştiriciliği
Sadece açık havada yetişir. Güneşte birkaç saat güneşlendiği yerleri sever. Ancak, yaz sıcaklıklarının 35°C veya daha yüksek olduğu bölgelerde, sabah güneşi alan doğu tarafı veya öğleden sonra güneşi alan kuzeybatı tarafı sümbülteber için daha uygundur.
Sümbülteber Çiçeği Toprak Gereksinimleri
Lifli ve iyi çürümüş turba toprağı kullanın. Bahçe zemininde sümbülteber dikmek istediğiniz yere 20cmx20cm boyutlarında bir çukur açın ve içini turba toprağı ile doldurun. Turba kullanmayacaksanız, toprağı leonardit ve yaprak çürüklüğü gibi şeylerle karıştırın.
Tuberose, gübrelere ve bitki besin maddelerine karşı çok hassastır. Dikkat. Toprağı gübrelemek istiyorsanız soğanları dikmeden önce açacağınız çukurun dibine gübre serpin. 8 cm gübrelenmemiş toprakla örtün. Soğanları yerleştirin ve tekrar gübresiz toprakla örtün.
Soğanın etrafına 40 cm mesafeden çevredeki toprağı gübreleyin. Çukur kazmak yerine toprağı nazikçe çapalayın ve gübreyi azar azar dökün.
Sümbülteber Çiçeği Nasıl Sulanır?
İlkbaharda soğan ekerken iyi sulayın. Daha sonra sadece toprak kuruduğunda sulayın. Yapraklar başladıktan sonra sulama sıklığını artırın. Üst toprak kurur kurumaz sulayın. Gereksiz yere yoğun sulama, tüberküloz soğanlarının çürümesine neden olabilir.
Baharın çok serin günleri geçtiğinde (örneğin İstanbul’da Nisan sonu-Mayıs başı) soğanların üst kısımlarını toprağın 5 cm altında olacak şekilde toprağa yerleştirmelisiniz.
Tuberose soğanları, lale soğanları gibi tek değil, çokludur. Bu çoklu ampulleri birbirinden ortalama 20 cm mesafe olacak şekilde ayırmadan dikin.
Karasal iklimlerde geç sonbaharda soğanları topraktan çıkarın ve kuru, havalandırılmış bir yerde 15 gün kurumaya bırakın. Kuruyan yapraklar ve kökler daha sonra yıkanır ve 5-10 gün daha yerinde bırakılır. Daha sonra bir kağıt havluya sarın ve bahara kadar serin bir yerde saklayın.
Okyanustan etkilenen kıyı bölgelerimizde, soğanları çıkarmak ve korumak gerekli değildir. Toprak yüzeyini kuru yapraklarla örtün, bunlar kışın. Akdeniz ve güney Ege kıyılarında bu gerekli değildir.
Saksıda sümbülteber yetiştiriyorsanız, kışın kapalı fakat soğuk bir yere götürmeli ve saksıyı kullanarak topraktan ayırmamalısınız. Bu şekilde beklediğiniz yer, sıcaklığın sıfırın altına düşeceği kadar soğuk olmamalıdır. Kışın hiç su vermeyin. Taze hazırlanmış toprakla tekrar tohumlayın, ilkbaharda çıkarın.
Sümbülteber Çiçeği Üretimi ve Çoğaltılması
Sümbülteber Çiçeği, ampulleri ayırarak yayılır. Biz ona soğan diyoruz ama onlar aslında soğan biçimli rizomlardır. Birçok insan birlikte gider. Onları ayırmamalısın. Rizomlu bitkilerde rizomlar birbirine bağlı olduğu sürece gelişme çok iyidir. Aynı şey tuberose için de geçerli. Ancak bazıları çok büyüdüğünde ancak ayrılmadığında, onları birbiriyle ilişkili gruplara ayırın. Her 3-4 yılda bir ayırmak en iyisidir. Bunları gruplara ayırırsanız yoğunluk azalmayacaktır. Kış sonunda ayıklayın, ayıkladıktan sonra havalandırılan bir yerde on gün boyunca açık havada bırakın. Çünkü ekimden önce olası yaralanma ve ayırma kesimleri yapılmalıdır.