Teknoloji

Süt Sağma Cihazı Çeşitleri Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Süt Sağma Cihazı sütün sıhhatli şartlarda sağılması, hem ineklerin sıhhati hem de harcayıcının hijyen gereksinimi için zorunlu. Süt Sağma Cihazı imal düzeyinde cihazlaşma ise insan emeğine gereksinimi eksiltirken, hijyen temennisinin daha kolay karşılanmasına olanak veriyor. Süt Sağma Cihazı verimin çoğalmasına dayanakçı olan inek süt sağma cihazları, hayvancılıkla uğraşanların işlerini büyük miktarda kolaylaştırıyor.

Süt sağma cihazları, efor sistemlerine göre iki çeşitte araştırılıyor.

sezerpls min

Elektrikli süt sağma cihazları: Elektrikle çalışan makineler, enerji ulaşımının muhtemel olduğu alanlarda, tehlikesiz ve süratli bir biçimde süt sağımına olanak veriyor.

Benzinli süt sağma cihazları: Elektrik ulaşımının olmadığı alanlarda, misalin yaylalarda, kullanılan benzinli makineler, süt sağımı sırasında enerji gereğini ortadan kaldırarak eforunu benzinden alıyor.

Cihazların sabit ve taşınabilir modelleri de kullanıcılara sunuluyor. Elverişli özellikli taşınabilir inek sütü sağma cihazları, genellikle üzerinde yer alan tekerlekler sayesinde kolaylıkla hareket ettirilebiliyor. Bunun yanında yarı sabit özellikli, kısa mesafelerde hareket ettirilebilen süt sağma cihazları da çiftçilerimizin seçimi olabiliyor.

hf0vkLXly8pFZDF1UkG26bF3jW9kEtHkFh0BAQkC

İnek sütü sağma cihazları çeşitleri arasında tek sağım ve çok sağım yapabilen alternatifler de dikkat topluyor. Bir aygıt aracılığıyla kaç ineğin aynı anda sağılabileceğine göre mahsuller çeşitleniyor.

İnek süt sağma cihazlarını incelerken kuru veya yağlı pompa ibarelerini görebilirsin. Yağlı tip makineler çalışırken daha az hengame çıkarıyor. Kuru pompalar ise daha fazla hengameye neden oluyor. Ancak yağlı tip modeller çalışırken dışarı yağ bazlı atıklar salıyor. İki makine arasındaki, kullanıcı açısından farklar bundan ibaret. Ancak üretici açısından iki tip sağma cihazının tamamen değişik sistemlerle çalıştığını anımsatmakta fayda var. Kuru pompa tipindeki makineler, sistem gereği daha kapsamlı ve ayrıntılı bir imal sürecinden geçmek zorunda kalıyor. Yağlı tip pompalar ise hem daha kolay bir teknikle üretildiği hem de daha yeni bir teknolojinin mahsulü olduğu için, son senelerde çok daha fazla üretiliyor ve karşımıza çıkıyor.

Minik çaplı firmalar kolay sistem sağım cihazlarını kullanıyor. Güğümlerde bir araya gelen sütler, kullanıma hazır olarak şirket tarafından alınıyor. Endüstriyel üreticiler ise vakum hatlı sağım makinelerinden faydalanıyor. Bu cins kompleks yapılarda, vakum pompası ahır dışında konumlanıyor. Vakum ise ahır içinde yer alıyor. Süt bir araya gelen güğümler ve sağım başlıkları hareketli kasalara bağlanıyor. Daha büyük sistemlere ise boru hatlı sağım sistemi ismi veriliyor. Süt ahır içine, vakum hattı gibi döşenen süt toplama hattı üzerinden alınıyor ve tanklara erişiyor.

İnek Süt Sağma Cihazları Nedir ve Ne İşe Yarar?

Sütün daha süratli, hijyenik ve daha az iş eforu ile sağılmasını ağlayan teknik vasıtalara süt sağma cihazı sınıyor. Hayvanların türleri, küçükbaş veya büyükbaş olmaları onların meme ebatlarını değiştirdiği için her tür için değişik süt sağma cihazlarından bahsediliyor. İnek süt sağma cihazları ise ineklerin sütünün alınması için kullanılan teknolojik aletlerin karşılığı oluyor.

Yanlış sağım hayvanlarda mastitis gibi hastalıklara neden oluyor. Hayvan sıhhatinin korunması için kumpaslı ve doğru tekniklerle yapılan sağım, büyük ehemmiyet taşıyor.

sut sagim makinesi

İnek süt sağma cihazları, doğru sağım sayesinde daha yüksek verim ve nitelikli süt elde edilmesine dayanakçı oluyor.

Sağım süreci sonunda daha düşük bakteri oranına sahip süt elde ediliyor ve sütün yiyeceğe uygunluk ihtimali yükseliyor.

Süt sağma cihazı modelleri, çiftçilere büyük oranda zaman kazandırıyor. Makineler, insanlardan çok daha süratli sağım yapıyor. Hatta aynı anda birden çok ineği sağabilen makineler bulunuyor.

İş gücünden de tasarruf sağlıyor. Büyük bir mandırada sağımla görevli şahıs rakamının fazla olması çiftlik sahibi için maliyet anlamına geliyor. Oysa inek süt sağma cihazları, birkaç şahsın yaptığı işi çok daha kısa müddette yaptıkları için patrona mali tasarruf sağlıyor. Kendi çiftliğinde çalışan çiftçilerimiz ise zamandan kazanarak, sağıma ayırdığı zamanda çok daha fazla işin üstesinden geliyor.

İnek Süt Sağma Cihazları Nasıl Kullanılır?

İneklerde kullanılan süt sağma cihazları, vakum pompası, motor, vakum hortumları, pulsatör, sağım başlıkları ve sütün bir araya geldiği güğümlerden oluşuyor. Vakum pompaları buzağıların emme hareketini anımsayan tesir yaparken, pulsatörler buzağının diliyle yaptığı masajı taklit ediyor. Böylece süt dışarı alınıyor.

Makineler, kullanıcı arkadaşı özellikleri sayesinde kolaylıkla iş rutininde yerini alıyor. İnek süt sağma aygıtlarının kullanımı için evvel aygıt efor kaynağına bağlanıyor. Şayet benzinli süt sağma cihazı kullanılıyorsa, benzin konularak makine hazırlanıyor. Sonra, makine motorunun üzerinde yer alan anahtarı çevirerek süt sağma aygıtını çalıştırabilirsiniz. Aygıt üzerindeki tazyik göstergesini takip ederek uygun seviyeye eriştiğinde sağıma başlamanız gerekiyor. Harekât için meme lastiklerini hayvanların memelerine yerleştirmelisiniz. Oldukça kolay olan takma harekâtı sırasında gergin olmamaya, hayvanları strese sokmamaya, belirtilen talimatları adım adım takip etmeye özen göstermelisiniz. Ardından süt sağımı başlıyor. Memeden alınan süt borularla kazana aktarılıyor. Sağım sonunda meme lastikleri çıkarılıyor ve makine arınılarak yine kullanıma hazır hale getiriliyor.

Sağım cihazları çalışırken canlı ile dolaysız temas ettiğinden her gün arınılması gerekiyor. Paklik için hayvanların memesine takılan başlıklar, ılık suyla ön deviremeden geçiriliyor. Ardından ılık su, süt sağım cihazı kazanına aktarılıyor ve çalkalanıp boşaltılıyor. Boru pakliği için özel hazırlanan aparatlarla ayrıntılı paklik yapılıyor. Suya karıştırılan paklik malzemeleri ile kazan ve borular yıkandıktan sonra durulanıyor. Kazanda, borularda ve başlıklarda rastgele bir parça kalmadığından emin olduğunuzda, ilaçlı yıkamayı sonlandırarak kurutma evresine geçebilirsiniz.

inek ve manda tekli sut sagim makina 3 2cf ba

Süt sağım aygıtlarının pakliğinin bu denli özen gerektirmesi yersiz değil. Hem meme başlarından hem de sütten öteki hayvanlara bir hayli bakteri, virüs ve mikrop bulaşabiliyor. Ayrıca, lekeli kalan makineler de bakteriyel hastalıkların oluşmasına davetiye çıkartıyor. Doğru ısıda, doğru arınıcılarla, uygun teknik ve özenle yapılan sağım cihazı pakliği, hijyenik süt sağma sürecini birliktesi getiriyor.

İnek Süt Sağma Cihazları Maliyetleri

Bir Hayli tarım ve hayvancılık aygıtında olduğu gibi süt sağım cihazlarında da maliyetler, öncelikle döviz kurundan etkileniyor. Ayrıca, cihazlarda kullanılan teknolojiler, garanti süresi, cihazların kapasitesi, pompa cinsi, çoklu sağım alternatifi gibi özellikler maliyetlerde tanımlayıcı oluyor. Bunun yanında, yarıyılsal kampanyalar, çiftçilerin değişik maliyet alternatiflerini göreöğrenmesine olanak tanıyor. Siz de inek süt sağma cihazlarını araştırdığınızda bir hayli değişik maliyet bilgisine tesadüfebilirsiniz. Tercihinizi yaparken gereksinimlerinize, sahip olduğunuz inek rakamına, şirketinizin efor ulaşımına göre tüm özellikleri göz önüne bulundurmalısınız. Seçtiğiniz modelleri, en son maliyetlerine göre değerlendirerek karar verebilirsiniz.

İlgili Mesajlar

1 of 2

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir