GenelFırsatlar

Traktör Nedir, Çeşitleri Nelerdir?

Traktör Nedir, kelimenin tam anlamıyla çekmek, hareket ettirmek anlamına gelen Fransızca bir kelimedir. Eskiden traktörler sadece çekme işlemlerinde kullanılırdı. Üretim, tarım ve kullanılan makinelerin gelişmesi, traktörlerin kullanım alanı ve yapısı ve teknolojinin ilerlemesi ile farklı traktörler oluştu. Bugünün çeşidi. 21. yüzyılda traktörü tanımlayacak olursak; paletli, tekerlekli veya her ikisine birden sahip bir sürücü yardımıyla tarımsal üretime ve endüstriyel kullanıma yönelik bir makinedir. Traktörün çalışması, genellikle içten yanmalı bir motor olan bir güç kaynağı gerektirir.

Traktör Çeşitleri Nelerdir?

Traktörler kullanım alanlarına göre farklı tiplere ayrılmaktadır. Traktörlerin kullanım alanlarına göre değişen farklı sınıflandırmaları vardır.

case jx110

Kullanım Alanlarına Göre Traktörler

1-Tarım Traktörü
Tarım sektöründe kullanılan traktörler itme, çekme, taşıma, kazma ve aktarma gibi farklı amaçlarla kullanılmaktadır. Tarım traktörlerinin tekerlekleri kauçuktan yapılır ve bu şekilde kullanılır. Kendi içinde 3 farklı kategoriye ayrılmıştır. 2- Endüstriyel Traktör
Genellikle depo ve rıhtımlarda kullanılan traktörler, malzemeleri taşımak ve ihtiyaç duyulan yerlere belirli bir yükü yerleştirmek için kullanılır ve endüstriyel ve çalışma alanlarında endüstriyel traktör olarak adlandırılır. Sektörde kullanılan traktörleri görmek için traktör resimlerini bu başlık altında inceleyebilirsiniz.

3-Özel Traktör
Bu tip traktörler genellikle inşaat sektöründe kullanılmakta olup, firmalar prosese bağlı olarak hafriyat ve şantiyede nakliye gibi işler için özel amaçlı traktörleri tercih etmektedirler.

cift ceker traktor

Motor Tipine Göre Traktörler

1- Otto Traktör
Böyle bir motora sahip bir traktör, hafif bir yakıtla çalışabilen bir traktördür, bugün en iyi bilinen hafif yakıt benzindir.

2-Dizel Traktör
Bu tip motora sahip bir traktörün prensibi, birçok araç tipinde de kullanılan dizel yakıt kullanılarak ağır akaryakıt ile çalıştırılabilmesidir.

Yürütme Organlarına Göre Traktörlerin Sınıflandırılması

Aktüatör adı verilen kısım, aracın traktöre yerle temas etmesini söyleyen kısımdır. Traktörleri sınıflandırırken iki farklı yürüyen organ türü vardır:

Paletli Traktör

Paletli traktörler, geleneksel tekerlekli traktörlere göre toprakta kullanım için daha avantajlıdır, çünkü tekerlekli traktörlere kıyasla daha yüksek çekme gücü ve daha az kayma vardır, bu nedenle toprak, taş veya benzeri malzemelerin sıkıştırılması küçük tekerlekli traktörlere göre daha zordur. Tekerlekli traktörler, kullanımı daha rahat ve toprakta daha kolay. Türü ne olursa olsun, her koşulda kullanılabilir. Bir paletli traktör resmi için aşağıdaki görseli inceleyebilirsiniz.

Ancak fiyat ve bakım maliyetleri düşünüldüğünde tekerlekli traktöre göre pahalı sayılabilecek bir araçtır.

Trelleborg tires and Massey Ferguson Tractor 19

Tekerlekli traktörler ise dört farklı alt gruba ayrılır:

1-Tek Tekerlekli Traktör
Tek tekerlekli traktör, küçük bir motor gücüne sahip ancak güçlü bir yapıya sahip. Kullanılan tekerlekler tahriklidir ve diferansiyel yoktur. Traktörde direksiyonun kullanımı traktör üzerinde bulunan bir kol yardımı ile sağlanmaktadır.

2-Tekerlekli Traktör (Tek Dingilli Traktör)
İki tekerlekli traktörler, dört tekerlekli traktörlere göre daha uygun fiyatlı olmaları ve kullanım açısından daha basit bir yapıya sahip olmaları nedeniyle dört tekerlekli traktörlerden sonra en popüler traktör türlerinden biridir. Kullanılan her iki tekerlek de tahrikli olduğundan kullanılacak ekipman tekerleklerin arasına bağlanarak bu şekilde kullanılır.

3-Üç Tekerlekli Traktör

Tarım ve diğer alanlarda, kullanım alanı ve uygulama şekli sürekli değişmekte olup, genel olarak arkada tahrik tekerleği ve önde direksiyon simidi olan tip benimsenmiştir. Üç tekerlekli traktör resimleri için yukarıda verilen resimlere bakabilirsiniz.

Dört tekerlekli traktör (iki akslı traktör)

İki dingilli traktörler günümüzde en yaygın kullanılan traktör türüdür. Kullanılan tekerlekler genellikle iki tahrik tekerleği ve iki direksiyon simidi ile yerleştirilir, ancak kullanıcı gereksinimlerine göre tam tahrikli tekerleklere sahip traktörler de vardır. Genellikle ön tekerlekler daha küçüktür ve arka tekerlekler daha büyüktür. Traktör tekerlekleri aynı boyuttadır ve dört tekerleğin tümü aynı tahriktir. Yukarıdaki resimde dört tekerlekli traktörün bir resmi verilmiştir, dilerseniz traktörü kırmızı ve mavi olmak üzere iki farklı renkte inceleyebilirsiniz.

akilli traktor sistemleri 1

Traktörler güç boyutuna göre sınıflandırılır
OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı) traktör tiplerini güç seviyelerine göre sınıflandırmaktadır. OECD’ye göre, sınıflandırma aşağıdaki gibidir.

1- İki Tekerlekli Traktör

5 HP’ye kadar motor gücüne sahip iki tekerlekli traktör
5 hp’den büyük yürüyüş traktörleri
2- İkiden fazla tekerlekli traktörler

10 HP’ye kadar motorlu ikiden fazla tekerlekli traktörler
11 – 24 HP aralığında motor gücüne sahip ikiden fazla tekerleğe sahip traktörler
25 – 34 HP aralığında motor gücüne sahip ikiden fazla tekerleğe sahip traktörler
35 – 50 HP aralığında motor gücüne sahip ikiden fazla tekerleğe sahip traktörler
50 hp’den fazla motor gücüne sahip ikiden fazla tekerleği olan traktörler

 

İlgili Mesajlar

1 of 51

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir