Yatak İcatını ilk kullananlara Sümerler denir. MÖ 3500’lerde yalnızca Sümer şefleri veya kralları tarafından kullanıldı. Şefin karısı, hizmetçileri ve çocukları yastıktan başka bir şey olmadan yerde yattılar. En eski Sümerlerin yatak kullandığı ve yatağın icadının onlara ait olduğu iyi bilinmektedir.
Antik Mısır Yatağı
Eski Mısır’da yatağın önemli bir yeri vardı. Firavun, karısı ve çocukları için küçük yataklarla çevrili büyük bir yatağa sahipti. Eski Mısır’da şilteler MÖ 2500’de dikilmeye başlandı. Yunan ve Roma ülkeleri şilteleri çok benimsedi. Yıllarca uzanmak ve oturmak için şilteler kullandılar. MÖ 1600’lü yıllara kadar yataklar sadece yüksek mevkilerde bulunanlar için bir eşya iken, alt sınıflar sadece yastıkları eşya olarak alabiliyordu.
Yatak Geliştirme
Kanepeler Yunanca “konopos” olarak adlandırılır ve Avrupa ve Türkçe’de kanepe olarak kullanılır. İnsanlar uyumak için sert çim yapmaya ve yatmadan önce kanepe veya yatak koymaya başladılar. İnsanlar yataklarını dolduruyor ve üzerinde sapan sapları olan sağlam bir cismin üzerine uzanıyorlardı. Böceklerin sapan sapına girmesini önlemek için sık sık atılır ve şişirilirler. Litvanyalılar ve Prusyalılar, düz zemin ve zemin gibi yataklar için isimler ürettiler. Bu dönemde insanlar pijama dediğimiz şeye sahip değildi. Gündüz kıyafetleriyle uyuyorlar. İskoçya Kralı Edger, askerlerinin zırhsız uyumasını yasakladı. Çünkü zırhlarını çıkardıklarında gevşemelerini ve ani reflekslerini kaybetmelerini istemiyordu.
Yaylı Yatak Geliştirme
Şiltelere yay ekleme yeteneği 1700’lerde İngiltere’de başladı. Silindir yaylar uyumak için büyük bir rahatsızlıktır. Ayrıca fiyatı çok yüksek. İnsanların alım güçleri düşük olduğu için gerekli ilgiyi çekememekte ve otellerde kullanılmaya başlamaktadır.
Hamak, denizci yatağıdır, Kızılderililerden öğrenilen bir yatak türüdür. İspanyollar onları diğer ülkelere “hamaca” olarak tanıttığında insanlar hamakları öğrendiler. Yorganın adı Uygur Türklerinde ve Türklerde aynıdır. Türk yatakları ile şilteleri arasında fark vardır. Üstünlük belirtileri olan eski yorganlar bunu kanıtlıyor. Yorganlar genellikle Türk kadınları tarafından dikilir. Kızların çeyizlerine yorgan eklenir. Türkler yorganı diğer eşyalardan daha önemli görmektedir. Günümüzde yatak kullanımı azalmıştır.